Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ситуацията се влошава: И малките китайски банки отказват да приемат плащания от Русия

12 август 2024, 11:18 часа • 14446 прочитания

Малките регионални банки в Китай са започнали да отказват прием на плащания от Русия, заяви главният изпълнителен директор на "Первая груп" Алексей Порошин пред "Известия".

Още през май и юни местните кредитни институции работеха с руските предприятия и "плащанията бяха повече или по-малко стабилни", но от 20 юли разплащанията на практика са преустановени, потвърди Екатерина Кизевич, който е изпълнителен директор на вносителя Atvira.

Още: Четири големи китайски банки отказаха плащания от Русия

Близо 100% от китайските банки отказват директни трансакции от Русия

Според Алексей Разумовски - търговски директор на Impaya Rus, която предлага решения за приемане на плащания за бизнеса, - повече от 98% от китайските банки отказват да приемат директни трансакции от Русия. Това може да доведе до проблеми с доставките на стоки за Руската федерация и до повишаване на цените, предупреди той, цитиран от The Moscow Times.

Регионалните банки в Китай, ориентирани предимно към вътрешния пазар, са "резервен" пристан за компаниите от Русия "вече няколко месеца подред", отбеляза Алексей Тараповски - основател на Anderida Financial Group. Според него сега руските предприятия се опитват да извършват плащания чрез трети страни.

Снимка: iStock

Още: Китайски банки вече не искат плащания от Русия дори в юани

Вече има опити за плащания чрез трети страни

През последните три седмици броят на заявленията от настоящи платежни агенти, които извършват трансакции през трети страни, се е увеличил няколко пъти, потвърди Порошин. Според него най-често компаниите от Русия изпращат плащания към Китай чрез хонконгски банки, но някои китайски кредитни институции отказват да работят с тях.

Възможно е да се превеждат средства и чрез клонове на руски банки в Китай, но те продават на клиентите си юани по курса на Централната банка с 5% надценка, отбелязва Кизевич. Освен това много китайски компании не приемат пари от клонове на руски финансови институции, каза Разумовски.

Причината за всичко това - санкциите на САЩ по Московската борса и вторичните санкции към китайски банки: Удар за Путин: Китайските банки бягат от Московската борса след санкциите на САЩ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес