Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Симеон Дянков даде прогноза кога България ще стигне до гръцки сценарий с бюджета

16 октомври 2024, 08:50 часа • 3527 прочитания

Имаме още няколко години (на разхищение), за да стигнем до гръцки сценарий. Но трябва да се организираме и да говорим за сериозни реформи. Това заяви бившия финансов министър Симеон Дянков относно държавния бюджет.

Няма да има сериозен разговор в парламента поне до януари за бюджетния дефицит. Сегашното служебно правителство трябва да предложи бюджет - това е позицията на Дянков, който обясни, че сега ситуацията е различна: Обикновено парламентът приемал нещо, финансовият министър след това казвал какво е възможно, сега е обратно - финансовият министър (Людмила Петкова) иска политиците да кажат "от какво да се отреже, защото сме на голям дефицит": Проблемът с бюджета е много сериозен: Говори Евгений Кънев

8 млрд. лева не ги изпълняваме, не харчим там, където трябва - например в инфраструктурни проекти (АМ "Хемус"), коментира пред БНТ Дянков ситуацията с бюджета. Хем сме на дефицит, хем не харчим за инфраструктура т.е. спъваме икономическото развитие - така бившият финансов министър вижда нещата с бюджета в момента.

Още: Данъци, валутен борд, национализация на пенсии: Говорене за черни сценарии за бюджетния дефицит

Според Дянков е смислено да се говори и за неща като плоския данък - дали да се промени или не, като той не каза, че задължително плоският данък трябва да остане. Но няма как да сме в хроничен дефицит и да искаме да вдигнем данъците, предупреди той. И посочи, че минималната работна заплата (в администрацията) не трябва да се замразява, за пенсиите обаче била друга темата, защото в пенсионната система сме отдавна на зле (покриват се пенсии с текущи вноски от данъци, а не защото пенсионерите са натрупали "изработено" преди време и сега да го харчат).

Еврозоната - мираж засега

Дянков не вярва, че ще влезем в еврозоната през 2025 година. "Ако бюджетът за 2025 година е точно 3%, определено няма да влезем в еврозоната - тихо ще ни отрежат, ако е над 3%, шумно ще ни отрежат", каза бившият финансов министър. Той се обяви "за" бързо влизане в еврозоната, но трябва да сме готови - и като критерии, и като общество. Дянков изрази притеснение, че държавата не е обяснила както трябва защо България трябва да е в еврозоната.

За преговори за нови пари по Плана за възстановяване не се иска мандат, иска се за крайно решение - затова Дянков поиска служебното правителство да тръгва към Брюксел и да води преговори.

Още: Данъците, демографията и държавата в икономиката: Николай Василев повтори визията си

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес