Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ще има ли актуализация на бюджета и вдигане на данъците? Главчев отговори

13 септември 2024, 11:02 часа • 543 прочитания

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма да се правят актуализации на бюджета, нито ще се увеличават данъците в рамките на бюджетната процедура, подготвяна от Министерството на финансите. Това беше обявено по време на блиц контрола в Народното събрание.

Главчев отговори на въпрос от народния представител Йордан Тодоров от "Възраждане", който попита дали не са необходими спешни мерки за бюджета, тъй като според него страната върви към финансова криза и фалит на гражданите заради увеличаването на държавния дълг. Тодоров цитира прогноза на Министерството на финансите, според която, ако разходите не бъдат преструктурирани, ще се наложи страната да изтегли нови 18 милиарда лева дълг. Още: Бюджетът ще бъде внесен в срок

В отговор Главчев посочи, че Министерският съвет вече е одобрил консолидираната фискална програма, при която дефицитът е 0.3%, далеч под допустимите 3% по Закона за държавния бюджет. Той увери, че правителството работи в съответствие с бюджета, приет от Народното събрание, и няма риск от финансов колапс.

Относно държавния дълг, Главчев обясни, че макар да не е повод за гордост, поемането на нов дълг е единственият начин за компенсиране на дефицита. Според него, алтернативата би била сериозно съкращаване на разходите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес