Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

САЩ с нови мащабни санкции срещу Русия, удари Московската борса

12 юни 2024, 20:14 часа
Реклама

Министерството на финансите на САЩ обяви нови санкции срещу над 300 юридически и физически лица. Ограниченията имат за цел да прекъснат достъпа на Русия до продукти и услуги, включително десетки китайски доставчици, необходими за поддържане на военното производство за войната в Украйна, предаде Ройтерс.

Реклама

Още: Руски пари за Украйна - мерките на Путин

Под санкциите попада Московската борса и свързаните с нея организации. Заради новите мерки тя е спряла всички опирации, които се извършват в американски долари. По ударите на новите ограничения попада и създаденото през есента от Кремъл движение „Младежите първи“. Под санкциите попадат и редица предприятия – „Уралвагонздавод“ и Муромските машиностроителни заводи. Ограничения са в сила и за застрахователната компания за газовата промишленост „Согаз“, както и компанията „Газпром Инвест“. Санкциите ще засегнат и института на Руската академия на науките, занимаващ се със високоточна електроника. Ограничения има и за главата на автономната област Гагаузия Евгения Гуцул.

Заради санкциите, Московската борса обяви спиране на търговията с долари и евро. Търговията с валута спира на 13 юни. Новите санкции на САЩ включват Московската борса, Националния сетълмент депозитар на Русия и Националния клирингов център на Руската федерация, който също отговаря за валутната търговия. Американското финансово министерство обаче обяви, че транзакциите с трите руски финансови институции ще продължат до 13 август, 2024 година. А до 1 ноември, 2024 година има лиценз за транзакции, свързани с петрол, петролни продукти и енергийни носители от Русия.

Нов подход

Представители на САЩ изразяват все по-голяма загриженост във връзка със способността на Русия да се снабдява със съвременни полупроводници, оптично оборудване и други стоки, необходими за производството на модерни оръжия въпреки вече обявените преди санкции. Санкциите са насочени към фирми и субекти от трети страни, включително десетки доставчици на електроника в Китай.

Министерството на финансите заяви, че променя санкциите върху руски банки, които преди това бяха обект на мерки, включително ВТБ и Сбербанк, така че те да включват и клонове и дъщерни дружества в Китай, Индия, Хонконг, Киргизстан и други места.

Още: "Ситуацията е много мрачна": "Газпром" е ударен тежко от санкциите

Министерството на търговията на САЩ предприе нов подход в наказателните си мерки срещу китайски компании за незаконно отклоняване на чипове към Русия, като добави конкретни адреси в Хонконг, вместо имена на компании, към своя списък с търговски ограничения. Ведомството каза, че този ход ще затрудни фиктивни компании, които лесно могат да променят имената или да използват множество корпоративни идентичности, да използват нов адрес за незаконна търговия.

От началото на войната САЩ са наложили санкции на повече от 4000 руски юридически и физически лица в опит да спрат притока на пари и оръжия към Москва, чиято превъзхождаща огнева мощ ѝ дава предимство на бойното поле през последните месеци, посочва Асошиейтед прес. Въпреки това Русия се опитва да преработи веригите за доставки, като непрекъснато се появяват нови компании. "Трябва да бъдем много честни пред себе си, че Путин е много способен противник, който е готов да се адаптира и да намери желаещи да му сътрудничат", заяви пред Асошиейтед прес Аарон Форсбърг, директор в Държавния департамент по въпросите на политиката и прилагането на икономическите санкции. Затова санкциите срещу Русия, каза той, "са "динамична работа". Въпреки че санкциите не са спрели потока от незаконни стоки, целта е да се затрудни снабдяването на Русия с важни технологии и да се повиши надценката на стоките, отбелязва АП.

Още: Г-7 готви нов финансов удар за Русия, по негласните ѝ съюзници

Обявеният днес пакет от санкции е насочен към търговия на стойност над 100 млн. долара между Русия и доставчиците на необходимото й при воденето на войната. Новите санкции са насочени главно към възпиране на физически лица и компании в държави, включително Китай, Обединените арабски емирства и Турция, да помагат на Москва да заобикаля западните блокади за получаване на ключови технологии, подчертава АП.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес