Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Рекордни продажби на държавен дълг в Европа могат да разтресат пазарите

05 януари 2023, 14:01 часа • 2079 прочитания

Европейските търговци на облигации са изправени пред сериозна волатилност в началото на 2023 година, тъй като редица правителства се готвят да продадат рекордни обеми държавен дълг на пазар, който вече не се радва на подкрепа под формата на масивни покупки от страна на централната банка.

Януари обикновено е голям месец за продажбата на държавен дълг, като се очаква този път липсата на поръчки от страна на Европейската централна банка да окаже въздействие, пише Bloomberg.

Нетното правителствено предлагане на държавни ценни книжа ще нарасне до рекордните близо 500 млрд. евро (530 млрд. долара) през 2023 година, според Barclays Plc.

Това ще постави под тест капацитета на дилърите за справяне с риска, ще увеличи ценовите колебания и ще доведе до по-високи разходи за поемане на дълг и търговия, смятат пазарни участници.

Вече се наблюдават някои характерни признаци, издаващи че условията на ликвидност са се влошили, тъй като инвеститорите се борят да купуват и продават в големи обеми, без да променят пазарите.

„Ще има голям тест за пазарната ликвидност”, казва Том Прикет, ръководител лихвена търговия за Европа, Близкия Изток и Африка в JPMorgan Chase & Co.

„Тонът през първата половина на годината често се задава от това как пазарът абсорбира предлагането в началото на годината”, добавя той.

Дълбочината на пазара, дори за най-ликвидните облигации като тези на Германия и САЩ, се движи на исторически ниски нива през последните 6 месеца, според стратега на JPMorgan.

Ликвидността на облигациите се влошава от години, след като регулациите, последвали голямата финансова криза, ограничиха способността на банките да оформят пазари. Това изостря колебанията, предизвикани от бързите повишения на лихвените проценти на централните банки, предприети с цел ограничаване на инфлацията.

Първите синдикирани продажби на суверенни облигации за годината, които дойдоха от Словения и Австрия, не показаха признаци на слабост, като поръчките изпревариха предлаганите облигации 6-7 пъти. Задаващият се поток от нов държавен дълг, като Ирландия и Португалия са следващите, които ще емитират ДЦК, означава, че пазарът може да бъде уязвим за обрат, отбелязва Bloomberg.

Докато инвеститорите може и да обръщат малко внимание на опасенията за финансовата стабилност в момента, пазарът в еврозоната е изложен на размествания предвид риска от фрагментация между различни емитенти, каза Ралф Пройсър, ръководител на стратегията за глобалните лихви в Bank of America.

За правителствата това може да означава, че трябва да променят своите стратегии за емитиране.

„Ще трябва да живеем в свят, в който няма да имаме централна банка за купувач“, казва Антъни Линехан, заместник-директор в службата за управление на дълга на Ирландия, по време на неотдавнашна конференция. „Ще трябва да бъдем по-чувствителни към това къде се намира пазарът в момента, в който искаме да емитираме.”, добавя той.

Още: Доходността по дълга на страните от еврозоната рязко се повиши

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес