Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Расте с 30 милиарда на месец: Държавният дълг на Италия е на рекордно ниво

16 август 2024, 17:24 часа • 872 прочитания

Държавният дълг на Италия е нараснал до рекордно равнище от близо 3 трилиона евро през юни. Това обяви днес централната банка на третата по големина икономика в Европа, цитирана от Франс прес.

2 948, 5 милиарда евро

Италианският дълг е достигнал 2 948, 5 милиарда евро, което е растеж с 30,3 милиарда евро на месечна основа, обяви в комюнике Banca d’Italia.

Още: Държавният дълг на Япония постави рекорд

Дългът, който спадна под прага от 2,7 трилиона евро през ноември 2021 г., нараства постоянно оттогава и се е увеличил с над 180 милиарда евро от идването на власт на премиера Джорджа Мелони.

През юни "увеличението на дълга отразява нуждите на държавната администрация" (+15,3 милиарда евро), повишената необходимост от ликвидност на финансовото министерство (+13,5 милиарда евро), както и ефекта от спредовете и премиите от емисии, индексираните спрямо инфлацията ценни книжа и динамиката на обменните курсове (+1,4 милиарда евро), уточнява италианската централна банка.

Италия отчита противоречиви икономически показатели: спад на безработицата, по-високо равнище на заетост, увеличение на реалните заплати - макар да са под равнището от 2007 г., което е безпрецедентна ситуация сред страните от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), и инфлация, която е под средната за еврозоната, посочва БТА.

Още: Италия и банките ѝ - цъкащата бомба за европейската и глобалната икономика

Икономическият растеж все пак остава умерен - с темп от 0,2 на сто през второто тримесечие. Правителството понижи през април прогнозата си до 1 на сто за тази година и 1,2 на сто за 2025 г. Италианската централна банка залага на 0,6 на сто през 2024 г., 0,9 на сто през 2025 г. и 1,1 на сто през 2026 г.

Възможностите за бюджетни маневри на италианското правителство са ограничени, а задлъжняването продължава да нараства.

ЕС стартира официално в края на юли процедура за прекомерен дефицит срещу Италия и шест други страни членки - Франция, Белгия, Унгария, Полша, Словакия и Малта.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес