Politico: България ще получи "не" от Европа за приемане на еврото

3321
Politico: България ще получи "не" от Европа за приемане на еврото
Снимка: iStock

Европейската централна банка ще уведоми България днес, 26 юни, че страната ни още не е готова да се присъедини към еврозоната и да приеме единната валута от 1 януари 2025 г. Това съобщи брюкселското издание Politico, позовавайки се на свои източници.

По-късно излезе официалният конвергентен доклад и на Европейската комисия, и на ЕЦБ, според който инфлацията остава единствен непокрит критерий. Страната ни обаче ще изиска извънреден доклад в края на 2024 година: Официално: Изпълнили сме 3 от 4 критерия за еврозоната. Какво следва?

Каква е причината?

Причината, по думите им, е неизпълнението на критерия за инфлация. Според Маастрихтските критерии за влизане в еврозоната – годишната инфлация, измерена с хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ), не трябва да е повече от 1,5 процентни пункта над осреднената стойност между трите страни членки с най-ниска инфлация. Към края на май нивото у нас е по-високо от необходимото.

За април този индекс за България беше 2,5%. Според хармонизирания индекс на потребителските цени (ХИПЦ) годишната инфлация (спрямо същия месец на 2023 г.) е 2,7% - т.е. се е ускорила спрямо предходния месец. Общата годишна инфлация през май спадна до 2,3%, а месечната достигна отрицателната стойност от -0,2%.

Още: Инфлацията отново се ускорява през май

Припомняме, че България подаде заявление за влизане в еврозоната още през 2018 г., като първоначалният план беше страната ни да попадне в еврогрупата за две години. Впоследствие обаче срокът постоянно се променяше и сега целта е 1 януари 2025 г. Все повече експерти обаче посочват, че в конвергентния доклад, който Европейската комисия изготвя редовно за страните извън еврозоната, ще пише, че няма да сме готови.

Снимка: iStock

Служебният финансов министър Людмила Петкова каза преди дни, че страната очаква лошите новини от двата доклада - на ЕК и на ЕЦБ. България се готви да поиска допълнителна оценка за изпълнението на критериите за еврото към края на годината, когато ще е изпълнила изискването за инфлацията, посочи тя.

През май ЕК изготви прогноза за страната ни - ето какво гласеше тя: ЕК с нова икономическа прогноза за България: Близо ли сме до еврозоната?

Детайли - кога ще е следващата крайна дата?

Относно това кога страната ще приеме еврото, Politico припомня мнението на президента на еврогрупата Паскал Донахю, че България може да се присъедини към еврозоната по-късно през 2025 г.

Според експертите, цитирани от изданието, по-вероятно е това да се случи на 1 януари 2026 г., предвид техническите затруднения, свързани със смяната на националната валута в средата на годината.

Сред другите необходими условия за приемане на еврото е и въвеждането на законови промени. Днес Министерският съвет обсъжда на свое заседание законопроекта за въвеждане на еврото, за който вече протече обществено обсъждане. След това той ще бъде придвижен към гласуване в Народното събрание.

Още: Още една стъпка към приемане на еврото: Служебният кабинет ще обсъди ключов закон

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФИНАНСИ:

Любомир Дацов: Разумно е да влезем в еврозоната от 1 януари 2026 г.

БНБ обяви колко е българският външен дълг

Кристалина Георгиева: Фед не трябва да понижава лихвите преди края на 2024 г.

Курсът на еврото задържа неочакваната посока спрямо долара

Най-големите банки в САЩ издържаха ежегодния "стрес тест" на Фед

Антикорупционната комисия с удар по Андрей Гюров от БНБ, не казва какъв е конфликтът на интереси

Еврото поддържа новата посока спрямо долара

Управителят на БНБ: Промените с влизането в еврозоната няма да бъдат толкова драматични

Вицепремиерът пред депутатите: До края на годината ще изпълним критерия за ценова стабилност

Шефът на Еврогрупата: Приветствам напредъка на България, върви успешно към еврозоната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com