Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Отново искат банките да намалят таксите за теглене на заплати и пенсии

03 септември 2024, 07:20 часа • 2620 прочитания

Министерството на финансите прави пореден опит да ограничи размера на банковите такси върху сметките, по които се превеждат заплати и пенсии.

Ведомството е качило за обществено обсъждане промени в Закона за платежните системи и платежните услуги, основно свързани с приемането на еврото, но сред тях са и текстове за облекчаване на ползването на т.нар. платежна сметка за основни операции, пише в. "Сега".

ОЩЕ: Банките в България са добре: Големи приходи от такси и лихви

Какво предвиждат промените?

Те предвиждат, когато по платежна сметка за основни операции постъпват и се съхраняват средства от трудови възнаграждения, пенсии, помощи и обезщетения по социалното осигуряване и социалното подпомагане, стипендии за ученици, студенти и докторанти, по тези сметки да не се начислява такса за регулярно обслужване на сметката.

Освен това на потребителя се позволява всеки месец да може да прави безплатно до три тегления на пари в брой от банкомат или ПОС на обслужващаат банка, както и до три кредитни превода, включително чрез системите за онлайн банкиране на обслужващата банка.

ОЩЕ: Таксите на банките скочили с 30% за година

Рекордна печалба 

Междувременно БНБ обяви печалбата на търговските банки за първите 7 месеца на годината. Тя е в размер на 2.1 млрд. лв. – със 115 млн. лв. (5.7%) повече спрямо отчетената за първите седем месеца на 2023 г. Спрямо 2022 г. обаче ръстът на банковата печалба е почти двоен. Тогава банковата система за цялата 2022 г. отчете печалба от 2.2 млрд. лв. - колкото сега тя е за първите 7 месеца.

ОЩЕ: Печалбата на банките расте през 2024 г.

Тази печалба се формира основно от нетната доходност от лихви - за първите 7 месеца тя е 3.203 млрд. лв., с почти 20% повече от миналата година. Ръстът идва от бума в кредитирането и плавния ръст на лихвите по заемите, на фона на нулеви лихви върху спестяванията на граждани и фирми поредна година.

Независимо от рекордните печалби, които формират банките през последните години, те не спират да вдигат таксите за услугите, които предлагат на граждани и фирми. От такси и комисиони банките са събрали през първите седем месеца 1.1 млрд. лв., което е със 7% повече от миналата година.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес