Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова валута и още нещо: Опитите на БРИКС да спре долара

13 юли 2024, 18:00 часа • 5461 прочитания

Ембаргото срещу страните от БРИКС, особено срещу Русия, ускори войната срещу долара, за която се говори от години. Подробностите за общата валута ще бъдат обявени през октомври. Засега се изпълняват проекти за платежни услуги и цифрова валута, пише в свой анализ турското издание Sabah. 

Изминаха повече от 80 години от конференцията в Бретън Уудс, когато щатският долар доминираше световната икономика. Във въздуха витаят и сценарии за колапса на долара през последните 10 от тези 80 години. Но този път нещата стигнаха до по-сериозно ниво. Наложените ембарго и санкции, особено на Русия и Китай, ускориха формирането на противоположно крило или съюз от сили. Страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, прилагат ход от три стъпки. Ще бъде създадена обща валута, базирана на злато, и с развитието на технологиите общата платежна система и цифровата валута на бъдещата централна банка на БРИКС ще бъдат широко разпространени. Още: Въпреки усилията на БРИКС: Доларът все още е основната резервна валута в света

Първият от тези ходове, общата валута, ще позволи на този алианс да влезе в нова финансова система, а подробностите ще бъдат обявени на срещата на върха, която ще се проведе в руския град Казан през октомври 2024 г. Икономическите размери на този блок се увеличиха значително след разширяването му с още 6 държави (Египет, Етиопия, Иран, Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Аржентина) и достигнаха до 29,5 трилиона долара. Тези цифри означават приблизително 30% от общия световен брутен вътрешен продукт.

Купуват злато

Валутата, която този блок, чийто мащаб нараства, ще емитира, е на базата на златото. Общите златни резерви на членовете на БРИКС са на високото ниво от 6340 тона, като това число непрекъснато се увеличават с нови покупки. БРИКС, която има за цел да се върне към златния стандарт и многополюсен свят за всички търговски и платежни услуги, е най-големият купувач на злато в света от 2022 г. насам. Освен това се създава сериозен демографски мащаб с население от цели 3,5 милиарда души.

От страна на платежните услуги се работи по два проекта. Единият от тях е традиционен, а другият е базиран на блокчейн. Съветникът на Кремъл Юрий Ушаков каза в интервю за ТАСС, че ще се използва нова платежна система, базирана на блокчейн, наречена BRICS Pay. "Вярваме, че създаването на независима платежна система от БРИКС, базирана на авангардни инструменти като цифрови технологии и блокчейн, е важна цел за бъдещето", заяви Ушаков. "Важното е да се гарантира, че тя е удобна за правителствата, обикновените хора и бизнеса, както и политически независима", уточни той. 

Руското министерство на финансите също обяви, че се работи върху платформа, която може да прехвърля пари между страните от БРИКС, за да се намалят ефектите от западните санкции. Още: Вулин: Европейският съюз е свършен, БРИКС е надеждата на Сърбия

В изявление пред вестник "Известия" руският заместник-министър на финансите Иван Чебесков каза, че централните банки на Русия и други страни от БРИКС работят върху платежната платформа, наречена BRICS Bridge. Заявявайки, че това ще позволи директни парични преводи между страните от БРИКС, Чебесков отбеляза, че така ще се намали ефектът от западните санкции, пише още Sabah.

Милиони потребители

Централната банка на Китай, най-бързо развиващата се страна в света по отношение на дигиталната валута, има за цел да направи тази валута широко разпространена и използвана в цялата страна. Валутата e-CNY достигна 260 милиона портфейла само в 25 града в Китай, който има население повече от 1,4 милиарда души. Китай се опитва да разшири проекта mBridge, трансгранична програма за CBDC, включваща Хонконг, Тайланд и Обединените арабски емирства, както и 25 страни наблюдатели. Русия също засили стъпките си в тази посока. Правителството, което стартира първите приложения през август 2023 г. и направи първата транзакция от руската банка VTB, в момента позволява приемането на цифрови рубли чрез 30 компании в 11 града. Още: Тактиката и козовете на Путин в икономическата война със САЩ

Автор: Бариш Ергин

Превод: Ганчо Каменарскi

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес