Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мярката „бонус срещу донос“ няма да има ефект, смятат икономисти

27 септември 2023, 08:02 часа

Мярката да съобщиш информация за укрити данъци, ако получиш пари от дълржавата, е нещо, което е нормално и се прилага в другите държави. Не мисля, че е нужно да се рекламира толкова и от правителството. Целта е да се повиши събираемостта и да осветли икономиката. Един проблем, от който наистина нашата икономика страда, тъй като сивата икономика е около 25 до 28% от БВП. Това коменитра финансовият анализатор Преслав Райков в ефира на Нова телевизия.

Реклама

ОЩЕ: Тояга и морков идват за данъците: Не плащаш без касова бележка, награда ако издадеш криещ данъци

Той обаче е скептичен и не мисли, че това е резонна мярка, от която ще има ефект. "По-скоро ще затормози администрацията и ще вкара в разсъждение хората, които трябва да го правят. Не мисля, че ще има абсолютно никакъв съществен ефект", заяви той.

На въпрос как да стане, за да сработи, шефът на Българската предприемаческа асоциация Добромир Иванов каза, че трябва да се отчете  че Министерство на финансите търси начин да увеличи събираемостта. "Това е нещо добро със сигурност. Иначе аз не мисля, че въобще целта на тази мярка е да има много голям ефект, защото тя е стандартна", каза Иванов. 

"Трябва да имаш доказателства, за да подадеш сигнал, но пък не трябва да са публично известни. Участието на гражданите е добре, за да видим вършат ли си работата институциите. Според мен е насочено към счетоводители, икономисти”, заяви Иванов.

Според Райков това е насочено към вътрешнокорпоративни структури – счетоводители, хора на ключови позиции.

"Важно е МФ да каже защо го прави това, защото има риск. Има и глоба при фалшив сигнал, но със сигурност не трябва да е след третата фалшива информация да се прилага", каза Иванов.

ОЩЕ: Промените на Асен Василев за данъците: Трудови договори, ваучери, ДДС, корпорации, данъчни облаги

По повод идеята за бонус 100 лева от НАП за предадени касови бележки, Райков заяви, че това не е резонно да се афишира като изсветляване на парите. "Не мисля, че ще стимулира някого да си търси касовата бележка и няма да си закърпим бюджета. Хубаво е НАП и другите органи просто да си вършат работата, която така или иначе трябва да вършат”. 

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес