Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лагард с песимистична прогноза за инфлацията

18 юли 2024, 16:31 часа • 734 прочитания

Президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард очаква инфлацията да остане над целевото равнище от 2% "и през следващата година". Тя заяви това на пресконференция след края на днешното редовно заседание на финансовата институция.

Целта - следващата година 

"Въпреки стабилните измерители през юни, инфлацията остава висока, водена от вътрешния ценови натиск и инфлацията в услугите. Очаква се инфлацията да варира около настоящите нива през следващите месеци и след това да спадне до нашата цел през следващата година", посочи тя.

Още: ЕЦБ реши за понижението на лихвите

По-рано днес ЕЦБ остави основните си лихвени проценти непроменени. Управителният съвет посочи, че иска да види повече данни, за да се увери, че "упоритата" инфлация е твърдо под контрол, преди отново да понижи лихвите.

По думите на Лагард постъпващата информация показва, че икономиката на еврозоната е нараснала през второто тримесечие, но вероятно с по-бавни темпове, отколкото през първото тримесечие. Сферата на услугите продължават да води икономическото възстановяване, докато промишленото производство и износът на стоки са слаби. Инвестиционните индикатори сочат за "муден" растеж през 2024 г. на фона на повишена несигурност, посочи още тя.

Главният икономист на ЕЦБ: Политиката ни остава рестриктивна

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес