Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кога България ще поиска извънредни доклади за приемането на еврото?

19 юли 2024, 14:24 часа • 927 прочитания

Очакванията са към края на годината България да изпълни и последния критерий за членство в еврозоната и съответно да подаде искане за изготвяне на извънредни конвергентни доклади до ЕЦБ и ЕК. Това каза служебният вицепремиер и министър на финансите Людмила Петкова по време на редовния парламентарен контрол.

Още: Хиляди пощенски станции безплатно ще обменят левове след приемането на еврото

След това ЕК изготвя искане с проект на решение на Съвета на ЕС за разглеждане и одобрение на дата за присъединяването към еврозоната, обясни Петкова, цитирана от БТА.

Неизпълнени още два критерия

Тя изтъкна, че има още два критерия, които трябва да бъдат изпълнени във връзка с това, че през 2020 г. България се присъедини към валутния механизъм ERM II.

Тези два критерия също не са изпълнени и те са свързани с четири области – небанков финансов сектор, рамка по несъстоятелността, рамка за борба с изпирането на пари и рамка за управлението на държавни предприятия. Мерките са изпълнени на 94 на сто, като остават две неизпълнени и те са свързани с държавните предприятия и изискванията на Закона за публичните предприятия, отбеляза вицепремиерът.

Едното изискване е за привеждане на управителните съвети на държавните предприятия към изискванията на Закона за публичните предприятия, като към момента 196 от 266 държавни дружества са приведени в съответствия.

ЕК констатира, че след като бъдат определени с конкурси управителните съвети на държавните предприятия, те не трябва непрекъснато да бъдат променяни, а по принцип, ако има промяна, трябва да се спазват изискванията на Закона за публичните предприятия, в противен случай Комисията счита, че България не изпълнява собствения си закон, който е приела, подчерта Петкова.

Още: Прогноза: Инфлацията ще продължи да ни спъва за приемане на еврото

Тя добави, че второто изискване е приемането на програма за трансформация на държавните предприятия. През 2021 г. беше изготвен анализ и една част от тях трябва да бъдат преструктурирани в търговски дружества или в администрация. В момента текат разговори със съответните министерства, които са принципали на държавните дружества, каза още вицепремиерът.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес