Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Китай въвежда нови схеми за финансиране в подкрепа на фондовия пазар

18 октомври 2024, 15:07 часа • 256 прочитания

Централна банка на Китай въведе днес две схеми за финансиране, които първоначално ще вкарат до 800 млрд. юана (112,38 млрд. долара) на фондовия пазар чрез новосъздадени инструменти на паричната политика, предаде Ройтерс.

Китайската народна банка (КНБ) разясни оперативните детайли по схемите за суап и рефинансиране, обявени за първи път в края на септември, които целят да подкрепят "стабилното развитие" на капиталовите пазари.

Неотдавнашният подем на китайския "бичи" пазар (тенденция на възход - бел. ред.) губи инерция, тъй като еуфорията се превърна в предпазливост по отношение на размера и изпълнението на обещанията на Пекин за стимулиране на икономиката.

Още: Китай обяви фискални стимули за икономиката си, но запази размера им в тайна

Схемата 

В рамките на суаповата схема, чиято първоначална стойност е 500 милиарда юана, брокерските къщи, дружествата за управление на фондове и застрахователите могат да получат ликвидност от централната банка чрез обезпечаване на активи за закупуване на акции.

Понастоящем 20 компании са одобрени да участват в схемата, а първоначалните заявки надхвърлят 200 млрд. юана, съобщи Китайската народна банка.

"Суап схемата ще се превърне в стабилизатор на пазара", тъй като търсенето на инструмента нараства, когато продажбите на акциите бележат значителен растеж, но апетитът естествено отслабва след възстановяване на пазар, се посочва в статия, публикувана днес на финансовата страница на "Синхуа".

Още: Водещи банки намалиха прогнозата си за китайската икономика

Освен това институциите могат да използват този инструмент, за да получат ликвидност при криза на фондовия пазар, без да се налага да продават акции в условията на низходяща спирала.

Централната банка стартира и програма за рекредитиране с първоначална стойност 300 млрд. юана, която ще позволи на финансовите институции да вземат заеми от Китайската народна банка, за да финансират покупки на акции от търгувани на борсата компании или от техните основни акционери.

Едногодишният лихвен процент за рекредитиране е фиксиран на 1,75 на сто, а 21 финансови институции, отговарящи на условията, могат да кандидатстват за заемите в началото на всяко тримесечие, обяви още банката.

Впоследствие търгуваните на борсата компании и техните основни акционери могат да вземат заеми от банките при лихвен процент до 2,25 на за обратно изкупуване на акции. Това е изключение от правилата, които забраняват банковите заеми да се насочват към фондовия пазар.

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес