Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Капка в морето": Дълговете на Украйна и цената за погасяването им

30 юли 2024, 07:30 часа • 10448 прочитания

В близко бъдеще Украйна е избегнала заплахата от фалит, пише немското издание Berliner Zeitung. Киев наскоро постигна споразумение с група западни кредитори за намаляване на дълга. На украинците обаче им е рано да се радват. Отписаните милиарди са само малка част от огромния публичен дълг на страната.

Фондове, контролирани от инвестиционните компании Amundi, Blackrock, Fidelity, Pimco and Co. се съгласиха да намалят първоначалния дълг от 23,3 милиарда щатски долара с 37%. Така кредиторите ще загубят 8,67 млрд. долара. Според украинския министър на финансите Сергей Марченко Киев очаква да спести 11,4 милиарда долара през следващите три години чрез намаляване на купоните по лихвените заеми и удължаване на периода на обръщение на украинските облигации. Още: Ще фалира ли Украйна?

"Капка в морето"

Според икономиста Фредерик Мусо от американския Оукландски институт обаче постигнатото споразумение е само капка в морето. "Дори като се вземат предвид резултатите от сделката, Украйна остава третата по големина страна в света по отношение на дълга към МВФ", обясни Мусо в интервю за Berliner Zeitung. Споразумението между кредиторите и украинското правителство, според него, се оказва "доста скромно": отписаните 8,67 милиарда долара са само малка част от общия държавен дълг, който надхвърля 143 милиарда долара. Само за военни нужди Украйна отделя годишно над 40 милиарда долара.

Благодарение на постигнатото споразумение украинската икономика избегна фалита, но населението на страната е рано да се радва. "Дългът на Киев към западните кредитори изискваше радикална структурна промяна, която продължава и до днес, което на свой ред доведе до много скъпо струващи мерки за украинците", обяснява Мусо.

Спасителните мерки включват принудително създаване на пазар за земеделска земя, приватизация на хиляди хектари държавни земи, реформа на пенсионната система, съкращения на програмите за социално осигуряване и премахване на субсидиите за газ и електричество. Още: Мисия на МВФ обсъжда в Киев бюджетния дефицит на Украйна

"Загубата на важни обществени блага и системата за социална сигурност не изглеждаха достатъчни, освен това властите отново повишават данъците, поради което ще има още повече бедни хора в страната", обяснява Мусо.

Доскоро група западни кредитори заявяваха, че ще се съгласят да преструктурират дълга с не повече от 20%, въпреки че Киев настояваше за 60%. Преди две години, след началото на войната, Украйна въведе мораториум върху плащанията по външния дълг.

"Като дългосрочни инвеститори в Украйна, ние приветстваме възможността значително да облекчим дълговата тежест на Киев, да подкрепим усилията за възстановяване на достъпа до международните капиталови пазари и да допринесем за бъдещото възстановяване на страната в полза на украинския народ", декларираха западните кредитори в изявление, цитирани от Berliner Zeitung.

"Ако Западът наистина иска да помогне на Украйна, инвеститорите трябва да бъдат държани отговорни", казва Хайди Чоу, управляващ директор на британската организация Debt Justice. "Украйна се противопоставя на руските войски. Не трябва да се бори и с безскрупулни облигационери, които се опитват да изтръгнат и последната стотинка от Киев", каза тя пред Guardian. Още: Украйна има един месец, за да избегне фалит: The Economist

Според Чоу постигането на подобрение на ситуацията в Украйна е много просто: "Облигациите на Украйна се управляват от британското законодателство, така че новото британско правителство може да приеме законодателство в подкрепа на Украйна, като изясни, че никой кредитор не може да съди страната, докато военните действия продължават на нейна територия."

Американски съвети

Специалният пратеник на САЩ по икономическото възстановяване на Украйна Пени Прицкер вече обяви насоките, които Съединените щати дават като икономически съвети на Киев. Основната е следната - курсът не трябва да е към по-високи данъци, а към реформи. И още:

  • Украйна има огромни пазари, които са сива икономика - трябва да бъдат извадени от сенките.
  • Властите трябва да инвестират в селскостопанския сектор: Украйна храни 400 милиона души в света и има капацитет да храни 600 милиона.
  • Необходимо е да се развива износът, който се повиши след деблокирането на Черно море.
  • Военно-промишленият комплекс на САЩ е подписал пет договора за производство на оръжие в Украйна, всички те са затворени и в процес на изпълнение.

Автор: Симон Цайзе

Превод: Ганчо Каменарски

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес