Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има съгласие по колко милиарда ще отпуснат ЕС и САЩ за заема за Украйна от замразените руски активи

24 юли 2024, 09:37 часа • 733 прочитания

Европейският съюз и САЩ са близо до споразумение за равно разпределение на вноските по заема за Украйна в размер на 50 млрд. долара. Става въпрос за средствата, обезпечени от печалбите от замразените руски активи, които ще бъдат отпуснати на Киев.

Брюксел и Вашингтон ще предоставят по 20 млрд. долара на Украйна по заема, гласи рамковото споразумение, което ще бъде обсъдено на срещата на финансовите министри от Г-7 в Рио де Жанейро тази сряда. Великобритания, Япония и Канада ще доплатят останалата част от заема, съобщи Politico, позовавайки се на двама служители, запознати с процеса.

Групата на седемте (Г-7) е съставена от САЩ, Канада, Япония, Германия, Франция, Италия и Великобритания, т.е. Берлин, Париж и Рим ще осигурят 20 млрд. долара. Същото съобщиха и дипломатически източници пред японската агенция Kyodo News по-рано през юли.

Още: Япония дава заеми за милиарди на Украйна, базирани на замразените руски активи

Постигането на споразумение ще проправи пътя за отпускане на заема на Украйна преди крайния срок, който Западът сам си е поставил, а именно в края на годината. Вече беше съобщено, че заемът може да се използва за няколко цели, включително за отбрана или хуманитарни нужди.

Разногласия забавиха процеса

През юни лидерите на Г-7 се споразумяха да предоставят заем в размер на 50 млрд. долара, който ще бъде изплатен с приходите, генерирани от замразените около 300 млрд. евро руски активи в западните страни. По-голямата част от активите се държат от базирания в Брюксел депозитар на ценни книжа Euroclear.

Още: Украйна купува оръжие с руски пари от ЕС, Русия радикализира законите си (ОБЗОР - ВИДЕО)

Този месец еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони обяви, че Европейската комисия планира да направи предложение за пакет от заеми в размер на 50 млрд. долара в подкрепа на Украйна "съвсем скоро".

Разногласията между съюзниците относно начина на разпределяне на заема забавиха напредъка.

Снимка: iStock/Guliver

Рискове

Очаква се САЩ да привлекат и Конгреса в целия процес, ако се счита, че заемът излага на риск парите на американските данъкоплатци. Това поражда опасения, че процедурата ще се проточи след крайния срок, т.е. края на 2024 г., казват източниците на Politico.

За да избегне този риск, Вашингтон търси гаранции от ЕС, че руските активи ще останат замразени, докато не бъде изплатен целият заем. И тук вече има развитие: Bloomberg: ЕС представи два варианта за дългосрочно замразяване на руски активи.

Блокът е предложил да се запише в закон, че активите ще бъдат блокирани, докато Русия не изплати бъдещите следвоенни компенсации на Украйна, казват пред брюкселското издание двама дипломати от ЕС.

Още: Първа резолюция за Украйна на новия ЕП: Последици за Унгария, Путин да си плати за разрушенията

Европейската комисия се въздържа да предложи свой собствен текст, който да превърне споразумението на Г-7 в закон на ЕС, поради продължаващата несигурност относно точния ѝ принос към заема. Но в Брюксел нараства оптимизмът, че това може да се случи още в сряда.

Замразените активи са включени като възможна точка в дневния ред на седмичната среща на посланиците на ЕС на 24 юли.

Още: Замразените руски пари: Саудитска Арабия с удар срещу ЕС в помощ на Путин

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес