Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И Великобритания удари със санкции Московската борса

13 юни 2024, 16:10 часа
Реклама

Великобритания последва примера на САЩ и разшири санкциите си срещу Русия. Наказателните мерки на Лондон нанасят удар по Московската борса, Санктпетербургската борса, Националният клирингов център, Националният депозитар за разплащания на Русия и застрахователната компания "Ингосстрах".

Реклама

Конкретните лица, засегнати от санкциите, са Юрий Денисов (председател на Московската борса), бизнесменът Иван Таврин, Авет Миракян (основател на Insite), Денис Фролов (съсобственик на Astra Group) и Армен Саркисян (собственик на S8 Capital group).

Освен това бяха наложени санкции на дружества от Китай, Киргизстан, Турция, Израел, Централноафриканската република и ОАЕ, става ясно от официален документ на британското финансово министерство.

Новите санкции включват и 50 допълнителни елемента, насочени към шест кораба от така наречения "сенчест флот" на Русия.

Снимка: iStock

САЩ съсипват руската рубла със санкции, Лондон ги последва

Припомняме, че САЩ първи наложиха нови санкции срещу финансовите институции в Русия и това доведе до обезценяване на рублата: След нови санкции от САЩ: Руски банки почнаха да обезценяват рублата.

Новите американски санкции удариха Московската борса, Националния сетълмент депозитар на Русия и Националния клирингов център на Руската федерация, който също отговаря за валутната търговия: САЩ с нови мащабни санкции срещу Русия, удари Московската борса.

След като само допреди по-малко от половин ден курсът на руската рубла спрямо долара беше 1 долар за около 90 рубли, това вече е в миналото. Един долар вече може да се купи за 105 рубли, едно евро - за 109 рубли, за 113 рубли, обобщава "Фонтанка": Валутният призрак от 1997 г. е в Русия: Доларът и еврото са желана стока.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес