Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Франция увеличава данъците за големите корпорации

01 октомври 2024, 11:49 часа • 285 прочитания

Министър-председателят на Франция Мишел Барние, който трябва да очертае приоритетите на кабинета си в дългоочаквана реч по-късно днес, планира данъчни мерки, които ще увеличат държавните приходи с 15 до 18 милиарда евро, предаде Ройтерс, позовавайки се на френското печатно издание Le Parisien.

Намаляване на бюджетния дефицит 

Правителството на Барние е под натиск да намали бюджетния дефицит на втората по големина икономика в еврозоната, преди проектобюджета за 2025 г. да бъде представен на членовете на парламента.

Още: Инфлацията падна под 2% в още една голяма европейска икономика

"Очаква се Барние да предложи няколко лоста за постигане на тази цел", пише изданието, без да се позовава на източници, заявявайки, че плановете на Барние включват набиране на допълнителни 8 милиарда евро чрез данъци върху големите корпорации, както налагане на допълнителни 3 милиарда евро данък върху енергийните компании и данък върху обратното изкупуване на акции.

Плановете също така включват значително увеличение на ставките, насочени към най-богатите данъкоплатци, което ще донесе на хазната допълнителни около 3 милиарда евро, пише вестникът.

Френското издание също така предполага, че Барние възнамерява да отложи постигането на общата цел на еврозоната от 3 на сто дефицит от БВП в рамките на три години.

От администрацията на премиера не отговориха веднага на искане на Ройтерс за коментар.

Още: Франция повишава дефицита до над 5% от БВП

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес