Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Финансова война: Израел отказва преводи от палестински банки

21 август 2024, 15:44 часа • 484 прочитания

Израелските банки отказват парични преводи в шекели от палестински банки в окупирания Западен бряг - ход, който скоро може да попречи на палестинците да имат достъп до жизненоважни стоки и услуги. Това съобщиха палестински служители, цитирани от "Ройтерс".

Без коментар

Кабинетът на финансовия министър на Израел Безалел Смотрих, който през юни удължи разрешението, което позволява на банките в страната да си сътрудничат с палестинските банки на Западния бряг, не направи коментар.

Още: Голяма агенция понижи кредитния рейтинг на Израел

"През следващите няколко дни банките в Палестина няма да могат да финансират търговски операции между палестински и израелски търговци, тъй като способността им да извършват финансови преводи е пряко свързана с изпращането на натрупаните банкноти шекел до техните израелски партньори", обявиха от Палестинската финансова администрация.

Добавя се, че това ще попречи на палестинците да имат достъп до жизненоважни стоки и услуги, тъй като няма да могат да плащат за тях чрез официални банкови канали.

Насилието на Западния бряг ескалира след избухването на войната миналия октомври между Израел и палестинската въоръжена групировка "Хамас" в Газа. В същото време територията се насочи към финансова криза.

Смотрих е лидер на  националистическа партия, влизаща в управляващата коалиция на премиера Бенямин Нетаняху.

Още: Израелската икономика се сви драстично

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес