Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейските борси тръгнаха нагоре след изборите във Франция

01 юли 2024, 12:05 часа

Европейските фондови борси отвориха с повишения в началото на търговията днес. Причината е в резултатите от първия тур на парламентарния вот във Франция.

Реклама

Малък шанс за мнозинство на "Национален сбор"

Макар те да потвърдиха водещата роля на "Национален сбор" на Марин льо Пен, инвеститори и анализатори виждат малък шанс за пълно мнозинство на крайнодесния фронт след втория тур следващата неделя.

Още: Европейските фондови пазари потънаха след евроизборите

Окончателните резултати от първия тур на изборите показват, че крайната десница на Льо Пен печели 33,15%, следвана от лявата коалиция "Нов народен фронт" с 28,14% и партията на президента Еманюел Макрон "Заедно!" е на трето място с 21,27%.

Така засега "Национален сбор" вкарва едва 32-ма депутата в 577-местния парламента на Франция, като останалите места ще бъдат разпределени на втория тур на 7-и юли, когато обаче има вероятност всички да се обединят срещу кандидатите на Марин льо Пен.

Индексите

Френският фондов индекс CAC40 бележи ръст с 2,4% при старта на парижката борса, като най-солидно поскъпват банковите акции - на Credit Agricole с 5,6%, на BNP Paribas - с 5% и на Societe Generale - с цели 8 на сто.

Общият европейски индекс Stoxx 600 се повишава с 1%, немският DAX напредва с 0,82%, испанският Ibex-35 - с 1,56% и италианският MIB - с близо 2 на сто.

Еврото също поскъпва с около 0,45% до 1,0767 за долар.

Още: Еврото поема уверено в нова посока през новата седмица

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес