Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейски банки създадоха платежна система, конкурент на PayPal и Google Pay

02 юли 2024, 15:24 часа
Реклама

Нова европейска платежна система, наречена Wero, вече е достъпна за тези, които предпочитат да плащат чрез мобилния си телефон в Германия, предаде ДПА.

Още: БНБ прекрати лиценза на доставчик на платежни услуги

Повечето спестовни и кооперативни банки в Германия вече работят с нея. Платежната система е конкурент на американската компания за онлайн разплащания и финансови услуги PayPal, както и на Visa и Mastercard. Сред целите на проекта е и да ограничи разпространението в Европа на услугите Apple Pay и Google Pay.

Участват 14 банки

Wero се поддържа от джойнт венчър с участието на 14 банки и две разплащателни компании. Сред банките, които участват в проекта, е и белгийската KBC, която има присъствие и в България. 

За разлика от паричните преводи, осъществявани чрез банките, при Wero не се нуждаете от международен номер на банковата сметка (IBAN) на получателя на парите. Вместо това можете да използвате номера на мобилния му телефон или адреса на неговата електронна поща (имейл).

Парите се изпращат и пристигат в рамките на 10 секунди, посочват създателите на Wero. Би трябвало да бъде възможно от 2025 г. да може да бъдат осъществявани и онлайн парични преводи чрез приложението, а от 2026 г. да може да бъдат извършвани плащания в по-големите магазини, пише БТА.

Още: Онлайн банкиране: предпазни мерки, които трябва да вземете, за да се защитите

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес