Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕКОФИН одобри промени в планове за възстановяване

08 октомври 2024, 15:44 часа • 364 прочитания

Съветът на Европейския съюз по икономически и финансови въпроси (ЕКОФИН) обсъди прилагането на Механизма за възстановяване и устойчивост и одобри измененията на плановете за възстановяване и устойчивост на Литва и Португалия, съобщиха от Министерството на финансите.

Още: Еврокомисар: България не може повече да отлага решението за промените в ПВУ

На заседанието в Люксембург взе участие и българският финансов министър Людмила Петкова.

Заемът за Украйна

Министрите проведоха и дискусия относно икономическите и финансовите последици от агресията на Русия срещу Украйна. България приветства пакета законодателни предложения, чрез който се осигурява съвместното финансово участие от държавите членки на Г-7 и ЕС, в справедливото споделяне на риска, както и за носенето на обща политическа отговорност.

Министър Петкова подчерта, че структурата на бъдещия заем трябва да позволи на Украйна да използва средствата там, където нуждите на страната са най-неотложни, независимо дали са военни или допринасят за възстановяването на стратегически сектори, реконструкцията и бъдещото развитие. В заключение тя призовава държавите членки да се придържат към конструктивен подход в процеса на одобрение на Пакета.

Съветът одобри и мандата на ЕС за срещата на министрите на финансите и управителите на централните банки на държавите от Г-20 на 23-24 октомври 2024 г. и за Годишните срещи на МВФ, както и заключенията на Съвета преди Конференцията на ООН за борбата с последиците от изменението на климата на 11-22 ноември 2024 г.

Още: "Ще загубим милиарди": Финансовият министър поиска мандат от парламента да довърши преговорите по Плана за възстановяване

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес