Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕЦБ излезе със становище за лихвите в следващите месеци

27 септември 2024, 14:04 часа • 356 прочитания

Европейската централна банка (ЕЦБ) публикува най-новия си икономически бюлетин, в който разкри как ще вземе следващото си решение за паричната и лихвена политика. 

Още: Дългоочакван ход: ЕЦБ отново промени лихвите

В него Управителният съвет на банката посочи, че "не се ангажира предварително с конкретен лихвен курс" за близкото бъдеще, тъй като ще продължи да анализира входящите данни, особено за инфлацията. 

Прогнозата

Банковата институция прогнозира, че общата инфлация в еврозоната ще достигне 2,5% през 2024 г., след което ще отслабне до 2,2% през 2025 г. и до 1,9% през 2026 г.

Още: Лагард с песимистична прогноза за инфлацията

В същото време ЕЦБ очаква скромна икономическа експанзия от 0,8% през 2024 г., след което БВП на еврозоната да нарасне с 1,3% през 2025 г. и с 1,5% през 2026 г.

Вътрешната инфлация остава висока, тъй като заплатите продължават да нарастват с по-бърз темп. Въпреки това натискът от страна на разходите за труд отслабва и печалбите частично смекчават влиянието на увеличените заплати върху инфлацията. Условията за финансиране са все така рестриктивни, а икономическата активност остава ограничена вследствие на слабото частно потребление и инвестиране, посочва още ЕЦБ.

Банката признава за продължаващото наличие на инфлационни рискове, като военната операция на Русия в Украйна, кризата в Близкия изток и изменението на климата.

"Икономическият растеж също така може да бъде по-нисък, ако закъснелите ефекти от затягането на паричната политика (повишаването на лихвите) се окажат по-силни от очакваното", предупреди още ЕЦБ.

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес