Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Цената на златото достигна рекорден връх за тройунция

16 август 2024, 21:15 часа • 3930 прочитания

На 16 август златото достигна рекордно високи стойности. Това се случи докато световните фондови пазари се разминаваха - на Уолстрийт се прибираха печалби, докато европейските и азиатските пазари поскъпваха заради успокоителните данни за състоянието на най-голямата икономика в света и вероятното намаляване на лихвените проценти в САЩ.

Още: Търсене на злато е най-силното от 2016 г. насам

Според търговците очакванията за намаляване на лихвените проценти в САЩ отслабиха долара, докато цените на петрола се понижиха, тъй като очакванията за слабо търсене в Китай компенсираха сътресенията в Близкия изток, предаде АФП.

Още: Как да отстраните проблема, ако пръстът ви е почернял от златен пръстен?

Златото поскъпна до рекордните 2500,16 долара за тройунция, тъй като инвеститорите се насочиха към инвестициите като убежище в условията на все по-вероятното намаляване на лихвените проценти в САЩ през септември и повишените геополитически рискове.

Още: Цената на златото отново тръгна рязко нагоре, ето защо

„Резкият спад в доходността на облигациите на фона на очакванията за намаляване на лихвите от страна на Фед тласна цените на златото нагоре", заяви анализаторът на City Index и FOREX.com Фавад Разакзада, цитиран от БГНЕС.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес