Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бюджетният дефицит на САЩ ще нарасне с 27% през 2024 г.

18 юни 2024, 21:38 часа • 1121 прочитания

Бюджетният дефицит на САЩ е на път да нарасне с 27% през тази финансова година в сравнение с предишните прогнози, предаде АФП.

Бюджетна служба на Конгреса (БСК) съобщи, че очаква дефицитът във федералния бюджет да бъде 1,9 трилиона долара през фискалната 2024 г. Този размер ще нарасне до около 2,0 трилиона долара, когато се отчете промяната във времето на някои плащания, предава БГНЕС. Това е с около 400 млрд. щатски долара повече от предишната прогноза от февруари и ще остави дефицита равен на 7,0 % от брутния вътрешен продукт (БВП), заяви директорът на БСК Филип Суагел.

Още: Инфлацията в САЩ неочаквано се понижи

Голяма част от това увеличение в сравнение с февруарската прогноза се дължи на прогнозираното увеличение на разходите, свързани със студентски заеми, с 145 млрд. долара. Това е следствие от преразглеждането на разходите за субсидии, извършено от администрацията на Байдън, както и от предложеното от нея правило за намаляване на баланса на студентските заеми.

Увеличението включва и редица други фактори, включително увеличение с около 60 млрд. долара през тази фискална година, дължащо се на неотдавна приети законодателни актове като пакета за помощ за сигурността на Украйна, Израел и страните от Индо-Тихоокеанския регион.

Още: Над 60% от американците от средната класа имат финансови затруднения

Според прогнозите на БСК нетните лихвени плащания по държавния дълг се очаква да нараснат до 3,1% през тази година и до 3,4% през 2025 г. Това ще отбележи най-високите разходи за лихви спрямо БВП от началото на записванията през 1940 г. насам. През следващото десетилетие се очаква дефицитът на САЩ да възлезе на 24 трилиона долара, което е с около 70% повече от средния исторически показател за последния половин век.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес