Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бразилският президент поиска от БРИКС да побърза с алтернативната система за разплащания

23 октомври 2024, 17:30 часа • 476 прочитания

Бразилският президент Луиш Инасио Лула да Силва заяви, че е крайно време страните членки на групата БРИКС да създадат алтернативна система за разплащания помежду си, предаде Ройтерс. Той допълни, че Новата банка за развитие, единствената засега обща институция на организацията, е била замислена като алтернатива на т. нар. Бретънудски институции - МВФ и Световната банка.

"Не може да отлагаме"

"Не става дума да заменяме нашите валути, но трябва да работим за многополюсен свят, чието развитие да се отрази и в международната финансова система", заяви Лула по видеовръзка пред събралите се в Казан лидери на страните от БРИКС. "Дебатът по темата трябва да бъде сериозен, внимателен и технически издържан, но вече не може да бъде отлаган".

Путин дръпна назад за създаване на валута на БРИКС (ВИДЕО)

Бразилският президент добави, че инициативите на БРИКС имат за цел да прекратят една реалност, в която развиващите се икономики финансират развития свят. По думите му групата вече има сериозна тежест в глобалния икономически растеж.

Лула планираше да пътува до Казан за срещата на БРИКС, но му се наложи да отложи визитата, след като през уикенда контузи главата си.

Още: Бразилският президент също няма да отиде в Русия за срещата на БРИКС

 

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес