Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биткойн резервите на криптоминьорите спадат до 14-годишно дъно

20 юни 2024, 15:15 часа

Количеството биткойните, притежавани от „копачите“ на криптовалутата, е спаднала до най-ниските си нива за последните 14 години, предава Coin Telegraph. На 19 юни резервите на криптомоньорите са се понижили до 1,9 млн. биткойна, след като започна годината с 1,95 милиона.

Реклама

Според Лукас Оутумуро, ръководител на изследванията в платформата IntoTheBlock, се очаква миньорите да държат по-малко биткойни с течение на времето, тъй като т.нар. „разполовяване“ на нарадите за тях, което се случи през април, оказва натиск върху нормите на печалба. По тази причина става все по-вероятно те постепенно да започнат да продават своите резерви.

В консенсусния механизъм, който осигурява функционирането на блокчейн системата на биткойн, известен като „доказателство за работа“ (от англ. Proof of work), копачите се възнаграждават с нови биткойни за валидиране на транзакции и защита на мрежата. В техните резерви влизат непродадените първични биткойни, получени от криптоминьорите като възнаграждения.

ОЩЕ: Копачите на биткойни вече инвестират в изкуствения интелект

Приблизително на всеки 4 години „субсидията“ за копаене в мрежата се намалява наполовина. Последното такова разполовяване беше на 20 април 2024 г., намали наградите за копаене от 6,25 биткойна на 3,125 биткойна за блок.

Снимка: iStock

Въпреки намаляването на наградите за копачите, техните резерви, измерени в долари, се движат около най-високия си диапазон за всички времена в размер на около 135 млрд. долара. Това означава, че хората и компаниите, които „добиват“ биткойни, държат по-малко количество от криптовалутата, но въпреки това активите им имат по-голяма стойност в парично изражение заради поскъпването на самия дигитален актив.

„Изглежда днешните копачи са се поучили от предишни цикли. Отминаха дните, когато те държаха твърде много биткойни в резервите си, тъй като тази стратегия имаше обратен ефект в миналото“, казва Саша Грумбах, главен изпълнителен директор на фирмата за криптодобив Green Mining DAO.

ОЩЕ: Поредна страна ограничава криптодобива заради огромния разход на ток

Априлски доклад на CoinShares прогнозира, че хешрейтът на биткойн ще скочи през 2025 г. след спад след халвинга.

В своя априлски доклад платформата Coinshares прогнозира, че т.нар. хешерейт на биткойн мрежата (обшата изчислителна мощност, използвана за добива на криптовалути) ще скочи през 2025 г. след първоначалния спад след разполовяването.

„Фокусът на копачите изглежда е насочен краткосрочната финансова стабилност, а не върху дългосрочното натрупване на биткойн. С други думи, да имаме по-малко биткойни е нормално в пазарната фаза, в която се намираме“, казва още Грумбах.

 

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес