Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Асен Василев алармира: МРРБ не отпуска авансово пари на общините

26 септември 2024, 13:05 часа • 457 прочитания

Последната седмица при нас пристигна доста, притеснителна информация от над 20 общини - пет общини във Видинско, две в Добричко, в Девин, Рудозем, Шумен, Благоевград, Пазарджик, Панагюрище, Полски Тръмбеш, Павликени, Криводол и др. сигнализираха, че Министерството на регионалното развитие не подписва в срок договорите по общинската програма и при предоставени документи не отпуска авансите. Това обяви в кулоарите на парламента съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев.

Той припомни, че министърът на финансите Людмила Петкова е потвърдила, че има 1 милиард и 700 милиона лева в тазгодишния бюджет за общински проекти, като досега от тях са използвани само 50 милиона за аванси. Асен Василев задава въпрос към МРРБ, защо те не обработват подадените от общините документи в срок. По време на редовното правителство, над 700 договора се подписани за три седмици. В момента има общини, в това число общини на ГЕРБ, общини на БСП, общини на „Продължаваме Промяната“, чиито договори се бавят и авансите не се изплащат от МРРБ, алармира Василев. Още: Бюджетната комисия одобри промени в капиталовата програма за общините

Най-притеснителното според бившия финансов министър е, "че се чува, че пак са тръгнали комисионери по кметовете." Той напомни, че идеята на общинската програма е всяка община по право и по закона в бюджета да получава средства тези средства и да ги получи в срок, за да може да си изпълни проектите. Асен Василев пита, защо 1 милиард и 700 милиона седят и чакат да стигнат до общините.

"Може да не искате да защитите всички кметове, ама поне вашите кметове защитете", каза Асен Василев и отправи призив към ГЕРБ, БСП и всички партии да се задействат по въпроса. Според него има общини на ГЕРБ и кметове на ГЕРБ, които също не си получават парите и авансите. Още: Министър Коритарова: Инвестиционната програма за общински проекти се изпълнява в срок и с ускорени темпове

Василев определи поведението на МРРБ като деструктивно, защото то забавя инвестиционния процес в страната. Това съответно ще забави и приходи в хазната от ДДС, когато тези пари се инвестират. Той напомни, че става дума за проекти за водопроводи, ремонти на училища, ремонти на тротоари и всичко друго, което общините са заложили да изпълнят в рамките на три години. Ако МРРБ сега ги бави, на общините няма да им стигне времето да си изпълнят проектите.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес