Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зрелищно: Украинските служби подмамиха руски агент да напусне Приднестровието и го заловиха

06 октомври 2023, 15:47 часа • 5454 прочитания

Службата за сигурност на Украйна разкри агент, който по указание на руските тайни служби е събирал разузнавателна информация и е планирал създаването на агентурна мрежа в южната част на Украйна.

Той е бил активист от "Антимайдана" - поредицата от проруски демонстрации в Украйна през 2013 и 2014 г., насочени срещу Революцията на достойнството от 2014 г., а по-късно и срещу новото украинско правителство.

Още: Най-голямото дело за Майдана: Янукович стои зад кръвопролитията, но има и пряка руска връзка

Укритие в Приднестровието

Заподозреният се е намирал в подкрепяния от Русия молдовски анклав Приднестровие, укривайки се от разследването на масовите безредици в подкрепа на проруските антимайдански групировки през 2014 г. в Одеса.

Още: Убиха лидера на комунистите в Приднестровието в собствения му дом

Разследването смята, че обвиняемият по собствена инициатива се е свързал с представители на руските тайни служби и е предложил помощта си за провеждане на подривна дейност срещу Украйна, съобщават СБУ и прокуратурата в страната, цитирани от "Украинска правда".

В изпълнение на задачите на агресора обвиняемият с псевдоним "Скиф" събирал разузнавателна информация за украинските въоръжени сили, разположени в Одеса и Одеска област, както и за разполагането на личен състав и военна техника на т.нар. "украинско-приднестровска граница".

Още: Без да подозира, Русия показа адресите на секретни обекти на службите за сигурност

Опит за вербуване в Одеса

Той се е опитвал да вербува дистанционно жители на Одеска област, включително местни служители на правоохранителните органи, съобщи СБУ.

"Зоната на специално внимание" на руския пълномощник включва информация за идентифициране на лица, участващи в СБУ и правоохранителните органи на Украйна, включително тези, които действат на територията на Приднестровската република (част от Молдова - бел. ред.), съобщиха от прокуратурата на Украйна.

Агентът е предал разузнавателната информация на своя куриер - майор от мнимото "Министерство на държавната сигурност" на Приднестровието. Той също е действал в интерес на Руската федерация.

Още: "Влиянието на руските агенти там е безумно": Киев след изборите в Словакия

Примамка

За да доведат руския агент на територията на Украйна, контраразузнавачите от СБУ вкарали в полезрението на сътрудника действителна служителка на СБУ и уредили нейното "съгласие" да сътрудничи на руснаците.

Следвайки сценария на украинската специална служба, извършителят пристигнал в Одеска област, за да вербува лично "кандидата".

Следователите от Службата за сигурност вече са връчили на "Скиф" уведомление за подозрение в държавна измяна, извършена при военно положение. Той остава в ареста. Нарушителят е заплашен от доживотен затвор.

Източник на "Украинска правда" съобщава, че задържаният е 49-годишният украински гражданин Олександър Суханов.

Според разузнавателната служба той е участвал във военните действия срещу Молдова през 90-те години на миналия век и е служил като снайперист в контролирано от Русия подразделение на "вътрешните войски на Приднестровието". След това е назначен за командир на група в 17-о подразделение на специалните сили "Еделвайс" на руското вътрешно министерство.

Като член на руските специални сили извършителят участва във военни действия в Дагестан и Чечения.

Още: Украйна арестува руски агент, помогнал за коригиране на огъня към Краматорск

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес