Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зимен център за настаняване на мигранти отвори в Хърватия

03 ноември 2015, 13:55 часа • 2972 прочитания

В Хърватия отвори врати нов център за настаняване на мигранти, където те ще могат да остават и при зимни условия. В него вече са настанени 1000 души, които са пристигнали тази сутрин с влакове в страната.

През последните две седмици хърватската армия реконструира за целта стар склад в покрайнините на град Славонски Брод, който се намира в близост до границата с Босна и Херцеговина и може да побере до 5000 души.

Центърът беше създаден, за да подобри условията за живот на бежанците и мигрантите с наближаването на зимата. Той съдържа няколко големи палатки на закрито, две от които са с капацитет от по 1400 легла, места за настаняване на деца, жени и болни хора, пише БГНЕС.

Досега мигрантите, идващи от Сърбия, трябваше да вървят пеша в продължение на три километра преди да достигнат границата с Хърватия и след това често пъти да чакат с часове преди да влязат в страната. Според споразумение, постигнато миналия месец между Загреб и Белград, мигрантите вече ще се транспортират в новия център с влак директно от сръбския град Шид, който се намира на около 100 километра разстояние.

Първите 1000 мигранти в новия център дойдоха от друг пункт за настаняване в Хърватия - от Опатовац край сръбската граница.

Хърватската полиция съобщи също така, че от вчера е затворен и сръбският пропусквателният пункт в Беркасово, от където много мигранти преминават в Хърватия.

От средата на септември, когато Унгария затвори границите си със Сърбия, нас 312 000 души са преминали през Хърватия на път към Западна и Северна Европа.

 

Росита Илкова
Росита Илкова Отговорен редактор
Новините днес