Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски в Деня на независимостта: Болният дядо от Червения площад няма да ни диктува червените си линии (ВИДЕО)

24 август 2024, 13:00 часа • 3806 прочитания

"Няма да позволим земята, където по право трябва да е синьо-жълтото знаме, да бъде превърната в буферна зона. Болният дядо от Червения площад, постоянно заплашващ всички с червеното копче, няма да ни диктува някакви си негови червени линии. Как да живеем, кой път да следваме и какъв избор да направим - това ще определят само Украйна и украинците." Това каза президентът Володимир Зеленски в обръщението си днес по случай Деня на независимостта на Украйна.

Видеообръщението му към нацията бе записано в Сумска област, само на няколко километра от руската Курска област, където от 6 август продължава офанзивата на украинските въоръжени сили.

Между другото обаче анализатори обърнаха внимание на релефа, който се вижда на кадрите, и предположиха, че президентът може би е бил не в Сумска област, а в руската Курска, близо до Суджа.

Както отбеляза Зеленски, това място е "границата между независима европейска държава и терористична организация № 1 в света", между "живота и смъртта".

Още: Украйна ще ни нападне, НАТО им помага: Страхът на руския губернатор на Херсон (ОБЗОР – ВИДЕО)

"Днес честваме 33-тия Ден на независимостта на Украйна. И това, което врагът донесе на нашата земя, сега се върна в неговия дом. Този, който поиска да превърне нашите земи в буферна зона, трябва да си помисли дали страната му няма да се превърне в буферна федерация", каза украинският лидер.

Украйна изненада света с успешната си военна операция в Курска област, а руското правителство за пореден път демонстрира безразличието си към собствените си граждани, отбеляза той.

Светът видя как руските войници плячкосват собствените им магазини, а нашите войници дават вода, храна и лекарства на местните хора и те казват: "Хубаво е, че вие ​​сте тук, а не кадировците", добави президентът.

"Преди 33 години Украйна се възроди на картата на света, а днес Украйна вдъхновява със смелостта си и служи за пример как да не се страхуваме от Путин. И обединява Земята около своя украински мироглед - че в XXI век терористите трябва да почиват в Хага, а не във Валдай. Днес никой в ​​света вече няма да попита: "Къде е Украйна?" Защото сега на всеки континент казват: "Украйна трябва да победи", каза той.

Още: Зеленски свика съвещание на границата с Курск, където украинците са в настъпление (ВИДЕО)

Рано или късно украинският отговор ще пристигне във всяка точка на Руската федерация, която е източник на опасност за Украйна, "защото украинците винаги плащат дълговете си", предупреди Зеленски.

Той благодари на всички украински войници, които защитават страната.

"Вече 913 поредни дни прочиствате окупаторите. Само вие знаете колко усилия, пот, кръв и труд стоят зад сухата статистика на вражеските загуби. Само вие знаете какво наистина означава да заемете позиция. Какво е "цял ден да сте покрити от вражески самолети". Какво е да оставаш силен въпреки, че "орките натискат". Вие запазихте и пазите нашата независимост", каза президентът.

Още: В дни на катастрофи и атаки Путин винаги се крие: Каква огромна разлика със Зеленски!

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес