Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Украйна контролира 92 селища в Курска област

19 август 2024, 23:00 часа • 2294 прочитания

Президентът Володимир Зеленски съобщи, че украинските сили контролират територия с площ от над 1250 кв. км и 92 селища в руската Курска област, предаде Ройтерс.

Той призова съюзниците на Киев да позволят използването на западно оръжие за удари във вътрешността на Русия и добави, че липсата на подобно разрешение е главната причина Украйна да не може да спре напредването на войските на Москва на източния фронт, пише БТА.

"Наивната, илюзорна концепция за така наречените червени линии по отношение на Русия, която властваше в оценките за войната на някои наши партньори, се разпадна на пух и прах в последните дни някъде около Суджа", каза Зеленски в обръщение към представители на дипломатическите мисии на Украйна в чужбина, визирайки пограничния руски град в Курска област, намиращ се в момента под украински контрол.

Украинските сили, добави той в разпространеното в "Телеграм" изявление, контролират 92 селища в Курска област.

Още: Само Зеленски, Сирски и няколко командири знаеха плана за нападението в Курск: The Economist

"Ако нашите партньори бяха отменили тези ограничения за използването на оръжия на територията на Русия, нямаше да е нужно физически да навлизаме в Курска област", каза Зеленски и изтъкна необходимостта от защита на пограничните украински населени пунктове.

Украинският лидер посочи, че освен това тези ограничения пречат на Киев да отблъсне руското настъпление в районите на стратегическия град Покровск и на Торецк.

Двата града са епицентър на едни от най-ожесточените боеве на фронта в последно време.

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес