Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Северна Корея изпраща войници на фронта в помощ на Русия (ВИДЕО)

14 октомври 2024, 00:20 часа • 2842 прочитания

Президентът на Украйна Володимир Зеленски обвини Северна Корея, че изпраща войници в руската армия, предаде АФП. Той говори дни след като посети няколко европейски столици, за да настоява за повече военна и финансова помощ във войната срещу нахлуващите руски сили.

Още: Военното министерство на Южна Корея: Пхенян ще изпрати войски в Украйна в подкрепа на Русия

„Виждаме все по-засилващ се съюз между Русия и режими като този в Северна Корея“, каза Зеленски във вечерното си обръщение. „Вече не става дума само за прехвърляне на оръжия. Всъщност става въпрос за прехвърляне на хора от Северна Корея към военните сили на окупатора. Очевидно е, че при такива обстоятелства отношенията ни с нашите партньори трябва да се развиват. Фронтовата линия се нуждае от повече подкрепа“, каза той, цитиран от БГНЕС. 

Още: Зеленски след европейската си обиколка: Задачата ни е справедлив мир за Украйна и Европа (ВИДЕО)

Специално за севернокорейските войници материали в западни медии излизат от няколко дни - първо, с акцент как севернокорейски военни помагат на руснаците да изстрелват ракети KN-23, които са подобни на "Искандер-М", а сега вече и за няколкостотин и дори над 1000 войници, които да поемат задачи в тила и да освободят руски части, за да тръгнат напред към фронта.

Миналата седмица Зеленски завърши двудневна обиколка из европейските столици, включително Берлин, Лондон и Париж, за да поиска постоянна военна помощ, тъй като руската инвазия в Украйна продължава вече трета година.

Още: Зеленски е забранил преговорите с Путин, а не с Русия

„Когато говорим за повече възможности за оръжия с далечен обсег на действие за Украйна и за по-решителни доставки за нашите сили, това не е просто списък с военно оборудване“, каза Зеленски. „Става дума за увеличаване на натиска върху агресора, който ще бъде по-силен за Русия, отколкото те могат да издържат. И става въпрос за предотвратяване на по-голяма война“.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес