Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

18 май 2024, 15:38 часа • 7377 прочитания

Руската офанзивна операция в Харковска област е само първата от няколкото вълни на руската армия, смята украинският президент Володимир Зеленски.

Руските войски са напреднали между 5 и 10 километра по североизточната граница, преди да бъдат спрени от украинските сили, поясни той в интервю за AFP. И допълни, че ситуацията в района е "контролирана"“, но "не е стабилизирана".

"Трябва да сме трезви и да разберем, че те навлизат дълбоко в нашата територия. А не обратното. И това все още е тяхното предимство", каза той.

Още: „Пърформансът“ на руските военни в Харковска област и идва ли второто настъпление срещу Киев: Военен анализатор

За паритет с Русия ни трябват 120 изтребителя

Президентът посочи и, че Украйна разполага само с около 25% от необходимите й системи за противовъздушната отбрана, за да се защитава.

За да имаме паритет със страната агресор Русия, трябва да имаме около 120-130 изтребителя F-16 или други съвременни самолети, отбеляза той.

"Нищо не можем да направим със западното оръжие"

Още: На Путин му се налага да се съобразява с Китай: Зеленски обясни новата позиция на Киев

Зеленски разкритикува и ограниченията на западните съюзници по отношение на украинските атаки по руска територия с предоставените от Запада оръжия. 

"Те [руснаците] могат да стрелят по нашата територия с всякакво оръжие. И това е най-голямото предимство на Русия. Ние нищо не можем да направим  с техните системи, намиращи се на руска територия, с помощта на западното оръжие", остро отбеляза президентът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес