Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Русия е извършила най-малко 137 000 военни престъпления срещу украинците

11 септември 2024, 16:06 часа • 1253 прочитания

Към днешна дата знаем за около 137 000 военни престъпления, извършени от Русия. Това заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на конференцията "Обединени за справедливост" на 11 септември.

Той припомни по-специално терористичната атака в Еленовка срещу украинските военнопленници, масовите убийства на жители на Мариупол и Буча и малтретирането на украинци в село Ягидне.

"Вероятно няма държава, в която да не са чули какво е извършил окупаторът на нашата земя и срещу нашия народ. И трябва да е така, че всяка държава да знае, че окупаторът ще носи отговорност за всичко това", каза президентът.

Още: Ердоган с категорично изявление: Крим трябва да се върне на Украйна

Зеленски засегна въпроса за Римския статут, подписан от над 100 държави, което обаче не е попречило на Монголия, също една от подписалите, да го пренебрегне и откаже да арестува издирвания от съда Владимир Путин по време на визитата му в Улан Батор.

"Отговорност на целия свят е да спре деградацията на правната система, да предотврати унищожаването на онези норми, които все още са останали. Правната система трябва да работи така, че Римският статут и по-специално заповедта на Трибунала в Хага, която беше издадена срещу основния руски престъпник [Владимир Путин], наистина да го ограничи и да осигури изолацията му", подчерта Зеленски. 

Още: Започнахме спецоперацията понеже...: Песков с нова невероятна причина за войната

Той отбеляза и, че Украйна е получила сигнал от бразилските власти, че възнамеряват да поканят Путин на срещата на върха на Г-20, която трябва да се проведе в латиноамериканската държава след няколко месеца. Ако това се случи, това ще означава поредното незачитане на Римския статут, заяви той.

Още: Зеленски поименно посочи западните лидери, от които зависи разрешението за използване на оръжия срещу руска територия

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес