Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски: Путин пали пожари на Балканите и в Израел, но от Украйна може да тръгне Трета световна война

21 ноември 2023, 10:48 часа • 3013 прочитания

Кървавата баня в Украйна може да прерасне в Трета световна война, предупреди президентът Володимир Зеленски. Той обвини руския диктатор Владимир Путин, че "разпалва пожари" по света, които рискуват да излязат извън контрол.

В интервю за британския таблоид The Sun украинският лидер заяви, че кръвопролитието, отприщено в Израел от "Хамас", е "наистина голямо желание" на Русия. Зеленски обвини Кремъл и за разпалване на проблеми на Балканите.

"Смятаме, че сега те се подготвят на Балканите, правят нови стъпки. Идеята е да започнат един конфликт и не да го управляват, а да не се опитват да го спрат", твърди украинският президент.

Още: Зеленски: Получаваме информация, че Русия може да провокира конфликт на Балканите (ВИДЕО)

Зеленски заяви още: "Преживях пет опита за убийство от страна на Путин. Това е като Ковид - първия път е страшно, всеки следващ път става по-лесно".

На въпрос на водещия дали Украйна ще се възползва, ако ѝ се открие шанс да убие Владимир Путин, президентът отвърна, че Киев има това право.

САЩ и Китай да кажат на Русия да се маха

Но Зеленски предупреди: "Украйна днес е в центъра на глобалните рискове на Третата световна война. И аз наистина мисля, че Русия ще натиска, докато САЩ и Китай заедно не им кажат много, много сериозно да се махнат от нашата територия".

Той заяви, че войната в Израел е отклонила вниманието на света от Украйна, което не помага на каузата му. Зеленски изтъкна връзките на Москва с поддръжниците на "Хамас" в лицето на Иран - ислямската република, която подкрепя военните усилия на Русия чрез доставка на дронове "камикадзе" клас "Шахед" например.

Още: Зеленски: Русия ще направи нов "Майдан", а Украйна ще отстъпи, ако го няма Запада

Снимка: Getty Images

Доволен ли е Зеленски от резултатите във войната?

Володимир Зеленски призна пред The Sun, че борбата на Украйна през тази година не е протекла толкова добре, колкото се е надявал. Войските са напреднали само с няколко километра, откакто започнаха контраофанзива през юни. Липсата на напредък намали подкрепата на някои от съюзниците на Украйна и засили съмненията дали президентът ще постигне заявената си амбиция да изгони руските войници от цялата украинска земя.

Конгресът на САЩ например блокира плана на Белия дом за отпускане на над 60 млрд. долара помощ за Украйна поради опасения от финансиране на "безкрайна безизходица". Новото правителство на Словакия пък блокира пакет от военна помощ в размер на милиони, заявявайки, че словашкият народ има "по-големи проблеми".

Още: Украинското посолство: Думи като на Радев обслужват интересите на агресора

Зеленски се зарече да продължи да се бори и настоя, че Украйна ще изгони руските войски, ако продължи да получава нужната помощ. ЕС подписа споразумение за помощ в размер на 50 млрд. евро, което ще продължи до 2027 г. САЩ продължават с военните пакети въпреки кризата с бюджета.

Киев иска още ПВО

Зеленски благодари на съюзниците за подкрепата им, но каза, че тя "не е достатъчна". Той заяви, че Украйна отчаяно се нуждае от повече оръжия за противовъздушна отбрана, за да защити цивилните в градовете и да позволи на войниците да напредват по фронтовата линия.

Зеленски все пак заяви, че Киев ще намери начин да купи, наеме или произведе съвместно оръжия, ако съюзниците вече не желаят да ги предоставят.

От началото на войната срещу Украйна Русия е изстреляла около 4000 ракети и спешно увеличава производството, за да се опита да попълни запасите си. Зеленски заяви, че милиони украински бежанци ще се завърнат, ако успее да защити най-големите градове на страната от руските бомбардировки. Тези хора "ще работят и ще плащат данъци. Това ще запълни празнината в нашия бюджет. Няма да се нуждаем от толкова много финансова помощ", допълни той, но предупреди, че без западната помощ Украйна не може да победи.

Още: Все повече украинци се местят в Киев - в безопасност са заради западната ПВО (ВИДЕО)

Зеленски заяви, че ако Русия победи Украйна, тогава следващи ще бъдат страните от НАТО. "Ако ни убият, ако ни унищожат, те ще окупират страните от НАТО много бързо, а след това вие ще преместите войниците си. Ако не разположите войниците си, за да се бият за НАТО срещу Русия, НАТО няма да го има".

Краят на войната

Володимир Зеленски твърди, че Русия може да прекрати войната още утре, ако Путин нареди на войските си да се изтеглят. Украинският лидер не се наема с прогноза колко още ще продължат военните действия.

Той заяви, че всеки план, който включва предаване на източния регион Донбас и окупирания Кримски полуостров, не е мирен план, а "капитулация".

Президентът също така предупреди, че подобен сценарий ще се провали, защото Русия ще завземе територията, ще набере сили и ще нападне отново, както направи между 2014 г. и миналогодишното нахлуване.

Още: Доставките на снаряди за Украйна са намалели с 30% от началото на войната в Израел

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес