Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски обяви основното условие на Украйна за мир

26 март 2022, 08:12 часа • 81009 прочитания

Украинският президент Владимир Зеленски заяви във видеообръщение, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна.

"В противен случай украинският народ няма да приеме никакво споразумение", подчерта Зеленски, цитиран от БГНЕС.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кметът на Киев с ясно послание към НАТО: Или вие го правите, или ние действаме

Във видеообръщението си той казва, че въоръжените сили на Украйна отблъскват настъплението на руските войски в Донбас, близо до Харков и Киев.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Коментар - Запада спусна черна завеса над Русия, а можеше да стори друго

"Нашите храбри войски нанасят смъртоносни удари на окупаторите и по този начин ясно обясняват на руската страна, че е необходимо да се преговаря възможно най-скоро. 16 000 окупатори вече са унищожени в Украйна. За какво? За какво са умрели? Какво им дава тя? Разговорът трябва да е сериозен. Суверенитетът и териториалната цялост на Украйна трябва да бъдат възстановени", добавя украинският президент.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Украйна пита кое е по-важно за Запада - цените на горивото или човешкия живот

Припомняме, че от Русия вече обявиха, че са постигнали целите си за първата фаза на войната. Това стана при положение, че руската армия още не е изградила сигурен сухопътен коридор-връзка между Крим и Донбас.

Зеленски подчертава, че основното условие за мир между Украйна и Русия е гарантирането на териториалната цялост и суверенитета на Украйна и че условията на преговорите с Русия трябва да бъдат справедливи и украинският народ няма да приеме други. 

ВИЖТЕ ОЩЕ: "Спрете да търгувате с Русия" - пламенен призив на Кличко

ВИЖТЕ ОЩЕ: Кличко с ясно послание към НАТО: Или вие, или ние!

Оценка от САЩ: Русия няма да нападне Киев поне засега

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес