Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски обяви краен срок за следващата фаза на мирния процес в Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

29 юли 2024, 10:01 часа • 4528 прочитания

До края на месец ноември Украйна ще подготви план стъпка по стъпка за мир, с който войната да бъде прекратена. Това заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю за японската телевизия NHK.

По думите на Зеленски, украинската власт ще започне подробни дискусии "със съответните страни" относно териториалната цялост на Украйна. Припомняме, че Киев досега твърдо вижда като условие за край на войната в Украйна възстановяване на границите, признати към 1991 година. Търпение и дипломатически натиск са факторите за справедлив мир в Украйна. Ако САЩ и ЕС запазят обединението си, ще покажат, че Русия няма шанс, подчерта президентът на Украйна.

Казаното от Зеленски ясно дава сигнал, че бъдещ мир в Украйна ще зависи силно от резултатите от президентските избори в САЩ в началото на ноември. Същевременно украинският президент заяви следното: "Тръмп ми каза, че е на разположение за всякакви въпроси и че имам телефонния му номер" и добави, че ако Тръмп желае да знае нещо за Украйна, може да дойде на посещение или да пита самия Зеленски.

След това обаче Николай Патрушев, съветник на Владимир Путин и бивш главен секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация, обяви пред РБК, че примирие сега ще облагодетелства повече Украйна и ще ѝ помогне да се организира военно по-добре.

И докато опитите на Украйна да даде тласък на мирен процес продължават, продължава и войната. "Близо 700 управляеми авиобомби и над 100 дрона "Шахед" срещу Украйна и украинците само за седмица. Народът ни страда ежедневно от руския терор. И нашият народ заслужава справедлива и надеждна защита от него. Реалистично е да се осигури достатъчен обхват и достатъчно качество на системите за ПВО. Всяко конкретно решение на партньорите за укрепване на нашата сила е в състояние да спаси живота на хората", заяви самият Зеленски на фона на последствията от руските обстрели:

На този фон, по време на руския празник на военноморските сили (ВМС) в Санкт Петербург се появиха само 2 кораба от Руския черноморски флот и нито един от тези, които Украйна вече обяви за унищожени. Говорителят на украинското командване "Юг" капитан Дмитро Плетенчук добави в рамките на украинския телемаратон, че на 2 от общо петте военни летища в Крим вече няма нито един руски военен самолет.

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Промяна в интензивността на бойните действия в Украйна на практика няма. За денонощието на 28 юли има 128 бойни сблъсъка по целия фронт – само с 1 по-малко на дневна база, съгласно сутрешната сводка на украинския генщаб. Отново най-горещо е в Покровското направление – цели 52 руски пехотни атаки, като руският натиск там не отслабва ни най-малко и руската армия съумява бавно, но непрестанно да напредва.

На второ място като интензивност на боевете е Торецкото направление – 17 руски пехотни атаки, следвано от Лиманското направление – 14 руски пехотни атаки. Прави обаче впечатление, че за втори пореден ден в Купянското направление има много малко руски пехотни атаки – само 2 за изминалите 24 часа и само 3 предишното денонощие. В Кураховското направление също има поне малка пауза – 5 руски пехотни атаки. Но именно Красногоровка, а Кураховското направление, е посочено в обзора на популярния украински телеграм канал Deep State като място, където има руски напредък – там украинците почти не запазват позиции. Руският напредък обаче струва много на руската армия - в кръв и техника (ВИДЕО, 18+).

Другите места на руски напредък са по цялата линия на боеве в Покровското направление – анализът на Deep State съвпада с този на популярния руски военно-пропаганден телеграм канал “Рибар“, създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук. Руският поглед – напредък в сектора на Лозоватско към линията Тимофеевка – Желано, включително откъм село Прогрес, както и че Новоселовка Перша е почти изцяло превзета. "Тенденцията към влошаване на положението на украинската армия в Покровско направление продължава: врагът, дори въпреки активните контраатаки, не е в състояние да стабилизира ситуацията", констатира "Рибар" и говори за опит на руското командване да обкръжи украински части по линията Гродовка - Новогродовка - Селидово с напредък хем по път Т0511 Очеретино - Мирноград, хем по близката жп линия на юг, откъм Прогрес и Лозоватско, но и че не е ясно какво точно ще реши командването. Предвид бавния като цяло руски напредък обаче такова обкръжаване трудно ще се случи.

Специално за Торецкото направление руският военно-пропаганден телеграм канал "Двама майори" коментира, че руските операции вече се извършват "на кратка дистанция" и с това косвено признава, че там нещата влизат във фаза на стагнация – нещо, което вече беше коментирано от украинска страна:

За Краматорското направление и Часов Яр "Рибар" коментира, че "според някои данни" вече имало руски позиции в покрайнините на микрорайон "Нови" (югоизточно предградие на Часов Яр - КАРТА), отвъд канала "Северски Донец – Донбас". Каналът за втори път в последните три дни говори за преминаване на "Северски Донец – Донбас" от руски части, предишният път обаче беше от север – до момента няма никакви геолокализирани видеокадри, които да сочат такова нещо. Украинският генщаб отчита 10 руски пехотни атаки по целия фронт около града: Няма вода за пиене, но ще завладява: Омагьосаният кръг за руската армия (ОБЗОР – ВИДЕО)

Потвърдено Русия вече си върна Работино - най-големият успех на украинската контраофанзива от лятото на 2023 година. И по руски, и по украински данни селото е изравнено със земята (КАРТА). Но в дневния анализ на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) има специален акцент как в Харковска област, във Вовчанск руснаците изглежда вече нямат нито една позиция южно от река Вовча (Волча), че в града държат само западната част на химическия (агрегатния) завод и че говорителят на харковското командване на украинската армия полковник Виталий Саранцев казва следното: Руската армия изтощава ограничените си резерви в Харковска област и докарва резерви главно от руска територия, защото не може да си позволи големи размествания в самата Харковска област поради интензивния украински обстрел. А в Северското направление има геолокализирани данни на украински удари с дронове, които подсказват отстъпление на руснаците при Ивано-Дариевка, защото обстрелваните руски позиции са по-назад от досега видяното:

На 27 юли е имало удар с ракети ATACMS срещу руска военна база в Луганск. По украинска информация, убити са 19 руски войници, ранени са 71 - от 228 моторизиран полк, създаден от остатъците от 90-та танкова дивизия. Те е трябвало да бъдат пратени в Покровското направление.

През тази нощ Руската федерация е изстреляла 10 дрона клас "Шахед" от нос Чауда, Крим и авиационна ракета Х-59/Х-69. Ракетата е свалена, както и 9 от дроновете – в Днепропетровска, Херсонска и Кировоградска област, съобщават украинските ВВС.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес