Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски обеща на французите: Френските войници няма да умират в Украйна (ВИДЕО)

11 март 2024, 22:16 часа • 6811 прочитания

Докато Украйна се държи, френската армия ще остане на френска територия. Френските войници няма да умират за Украйна. С тези думи украинският президент Володимир Зеленски увери французите, че френски войски няма нужда да воюват за свободата на украинците докато Киев твърдо стои срещу Русия.

Изявлението си той направи в ефира на телевизия BFMTV днес, 11 март, където бе поканен да коментира идеята на френския президент Еманюел Макрон за изпращането на френски войски в Украйна.

Помолен да каже какво би обяснил на французите, които се опасяват, че Франция или други европейски държави ще бъдат въвлечени във войната и се притесняват, че техните деца може да умират в Украйна, Зеленски отвърна: "Вашите деца няма да умрат в Украйна". 

ОЩЕ: Путин ще се опита да плени поне 1 гарнизон натовски войски в Украйна: Военен експерт 

В случай обаче, че Путин атакува членка на НАТО, тогава ситуацията ще бъде много различна и държавите от Алианса ще трябва да решат дали да изпратят своя армия или не, добави Зеленски, позовавайки се на чл. 5 от договора на НАТО, според който при нападение срещу член трябва да има ответна реакция на Алианса. "Това вече ще бъде съюзническо решение, в рамките на НАТО", каза той.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес