Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски към Тръмп: Украйна или ще се присъедини към НАТО, или ще има ядрено оръжие (ВИДЕО)

17 октомври 2024, 15:44 часа • 1794 прочитания

За собствената си сигурност Украйна трябва или да стане член на НАТО, или да има ядрени оръжия. Това е заявил украинският президент Володимир Зеленски пред кандидата за президент на САЩ от Републиканската партия Доналд Тръмп по време на срещата им на 27 септември в Ню Йорк. Думите разкри самият украински лидер в Брюксел на 17 октомври, където участва в среща на върха на Европейския съвет.

Още: Зеленски за пръв път поясни какво предвижда пакетът за неядрено сдържане срещу Русия

Той разказа как е разговарял с Доналд Тръмп за НАТО, използвайки примера на Будапещенския меморандум от 1994 г. Тогава Украйна се отказва от ядрените оръжия срещу гаранции за сигурност. Меморандумите всъщност са три и са подписани първоначално от три ядрени сили - Русия (която днес води агресивна война в Украйна), Съединените щати и Обединеното кралство. Китай и Франция дават малко по-слаби индивидуални уверения в отделни документи.

Още: Зеленски даде пример как нещата с употребата на далекобойни оръжия срещу Русия се променят и ще се променят (ВИДЕО)

"Русия наруши Меморандума от Будапеща, а беше гарант"

„Струва ми се, че това е ясен пример. Украйна имаше Будапещенски меморандум. Там имаше ядрени държави. Най-големите държави в света, които имат влияние, имат ядрени оръжия. Сред тях, разбира се, бяха Съединените американски щати, Китай, Русия, Франция. Несъмнено големи играчи, които имат ядрен потенциал“, каза Зеленски.

Президентът припомни, че условието за Украйна е било да се откаже от много голям обем ядрени оръжия и да получи от страните, присъединили се към Будапещенския меморандум, гаранции за териториалната цялост и суверенитета на независима Украйна в международно признатите граници от 1991 г.

Още: Дания видя "добри идеи" в плана за победа на Зеленски, Германия - по-скоро не

„Това е записано в документа. И ако Русия е нарушила този документ, въпреки че е била гарант на този меморандум, тогава как можем да се доверим на този документ и как можем да се доверим на всички партньори, които гарантираха запазването на нашата териториална цялост и суверенитет? Работи ли това? Не, този документ не работи!Работят ли споразуменията на другите големи партньори с Русия? Не, те не работят!“, каза още Зеленски.

Още: Марк Рюте: Някой друг може да се появи преди Украйна за членство в НАТО

Зеленски: "Тръмп се съгласи с аргументите ми"

В същото време подчерта, че само Украйна е пострадала, докато другите ядрени държави - не: "Само Украйна се отказа от ядрените си оръжия, защото другите не се отказаха от тях. И днес Украйна се бори".

„И в разговора с Доналд Тръмп му казах: "Какъв е изходът? Или Украйна ще има ядрени оръжия и тогава това ще бъде нашата защита, или трябва да имаме някакъв вид съюз. Освен НАТО, днес не познаваме никакви ефективни съюзи. Страните от НАТО днес не са във война (...) И затова избираме НАТО, а не ядрените оръжия". Вярвам, че Доналд Тръмп ме е чул. Той каза: "Имате справедливи аргументи“", подчерта Зеленски, цитиран от УНИАН.

Припомняме, че точка №1 от "Плана за победа" на украинския президент във войната е покана от НАТО за членство на Украйна още сега. Какви са останалите компоненти от проекта - четете тук: Какво съдържа Планът за победа на Зеленски: Публикуваха подробностите.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес