Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зеленски кацна във Франция за "Деня Д": Съюзниците защитаваха Европа тогава, ние го правим сега (ВИДЕО)

06 юни 2024, 16:22 часа • 1600 прочитания

Украинският президент Володимир Зеленски и съпругата му Олена пристигнаха в Нормандия (Франция) за честването на "Деня Д".

На днешната дата, 6 юни, през 1944 г. западните съюзници започват десанта в Нормандия, който отваря втори фронт срещу Третия райх в Европа и в крайна сметка се оказва решаващ за победата срещу Нацистка Германия на Адолф Хитлер. В десантната операция на САЩ, Канада и Великобритания участват около 7000 кораба и десантни съда и близо 11 000 самолета.

Още: Зеленски ще говори пред френския парламент в петък

Зеленски: "Единството надделя тогава, може да надделее и днес"

Зеленски написа в профила си в X, че е във Франция "за важни събития и срещи, насочени към укрепване на страната ни и насърчаване на единството между всички, които уважават човешките ценности и живота".

"Ще имаме честта да участваме и в специално събитие, посветено на 80-годишнината от съюзническия десант в Нормандия. Това събитие и този ден напомнят за смелостта и решителността, проявени в стремежа към свобода и демокрация.

Съюзниците защитаваха свободата на Европа тогава, а украинците го правят сега. Единството надделя тогава и истинското единство може да надделее днес", добави украинският президент.

Още: Почина последният жив французин, участвал в десанта в Нормандия (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес