Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зелена светлина: САЩ и Великобритания разрешават на Украйна удари по руска територия с техни оръжия?

11 септември 2024, 22:47 часа • 4501 прочитания

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен намекна, че Белият дом е на път да премахне ограниченията си върху Украйна за използване на оръжия с голям обсег, доставени от Запада, по ключови военни цели в Русия, предава Guardian. Според изданието, решението вече е взето в частни разговори, но все още не е обявено публично.

Говорейки в Киев заедно с външния министър на Обединеното кралство Дейвид Лами, Блинкен каза, че САЩ „от първия ден“ са били готови да адаптират политиката си, тъй като ситуацията на бойното поле в Украйна се промени. „Ще продължим да правим това“, подчерта той. Блинкен каза, че той и Лами ще докладват на своите „шефове“ – Джо Байдън и Киър Стармър, след разговорите им в сряда с украинския президент Володимир Зеленски.

Още: САЩ дават още 717 млн. долара помощ за Украйна

Външният министър предположи, че изпращането на балистични ракети от Иран за Москва, което стана ясно тази седмица, е променило стратегическото мислене в Лондон и Вашингтон. Това беше „значителна и опасна ескалация“, каза той. „Този, който ескалира конфликта, е Путин. Той прави това с доставката на ракети от Иран. Виждаме нова ос между Русия, Иран и Северна Корея“, каза Лами и призова Китай „да не хвърля съдбата си“ на това, което той нарече „група ренегати“.

Решението вече е взето?

Източници от британското правителство посочиха, че вече е взето решение да се позволи на Украйна да използва крилати ракети Storm Shadow по цели в Русия, въпреки че се очаква то да бъде публично обявено най-рано в петък, когато Стармър се срещне с Байдън във Вашингтон. Двамата лидери планират да обсъдят войната в Украйна и как тя може да бъде прекратена като част от широкообхватна външнополитическа дискусия, въпреки че ще избягват интензивен фокус върху всяка отделна оръжейна система, тъй като целта на разговора е стратегически.

Още: Руски кораб е уловен на сателитни снимки да пренася балистични ракети от Иран

Не е планирана пресконференция по време на това, което се очаква да бъде кратко посещение, второто такова на Стармър в САЩ като министър-председател, след което може да има допълнителни разговори през уикенда, за да се информират ключови европейски съюзници за дискусиите. Съвместното посещение в сряда на Блинкен и Лами в Киев за среща със Зеленски нямаше да се състои, ако не беше взето положително решение относно Storm Shadow, добавиха източниците.

Но би било счетено за ненужно провокативно да се направи публично съобщение за ракети с голям обсег в Киев. Също така е вероятно все още да има ограничения относно използването на ракети от Украйна, които имат обхват от поне 190 мили, за да се избегнат безразсъдни или ненужни атаки.

Още: Киев призова съюзниците си да помогнат за свалянето на руски ракети и дронове

Говорейки в Киев, Лами каза, че няма да разкрива подробности за частни дискусии, които биха могли да дадат предимство на Путин. Той осъди "зловещата" инвазия на руския лидер в Украйна и го обвини лично в "арогантност и алчност". „Това е империализъм. Това е фашизъм“, каза той.

След месеци на призиви от Киев

Украйна лобира от месеци за разрешение да удря военни летища, ракетни установки и командни и контролни центрове дълбоко на руска територия. Говорейки пред Guardian през май, Зеленски каза, че двусмислието и постепенният подход на Байдън са коствали животи. Това позволи на Кремъл да „ловува“ украинци, оплака се той.

Тогава Зеленски призова президента да преодолее вечните си притеснения относно ядрената ескалация. САЩ трябва „да ни вярват повече“, подчерта той, като каза за Русия: „Трябва да отговорим. Те не разбират нищо друго освен сила“.

Блинкен и Лами пристигнаха в Киев с нощен влак от Полша. Те дойдоха, за да потвърдят „желязната си подкрепа за Украйна“, Лами публикува в X: „Трябва да се противопоставим на империализма на Владимир Путин. Нашата колективна сигурност зависи от това." Атаките на Русия срещу цивилни бяха „ужасяващи, варварски, невероятни“, коментира той. Среща "със скъпия приятел Зеленски": Лидерите на Латвия, Литва, Чехия и Молдова пристигнаха в Киев

Пътуването дойде 24 часа след като Блинкен потвърди в Лондон, че Техеран е изпратил нови балистични ракети на Русия. В Киев Блинкен каза, че изпраща силно послание, че Великобритания и САЩ са ангажирани с „успеха“ и „победата“ на Украйна.

Говорейки на съвместна пресконференция, Лами описа подкрепата на Обединеното кралство за Украйна като трайно „стогодишно партньорство“. Той каза, че правителството предоставя нов пакет от военна помощ, включително ракети Brimstone и самоходни оръдия AS-90. „Ние осъзнаваме какво е заложено на карта: не само свободата на Украйна, но и сигурността на Европа и Запада“, заяви Лами.

"Това е голямо решение"

В Киев нарастваше очакването, че САЩ и Обединеното кралство най-накрая ще отменят възраженията си срещу ударите на далечни разстояния. „Надяваме се да чуем дългоочаквано решение, което да ни позволи да ударим Русия с Atacms“, каза депутатът Кира Рудик. „Стискаме палци“, отбеляза Андрий Загороднюк, бивш министър на отбраната на Украйна.

Запитан дали оръжията с голям обсег биха имали значение във време, когато руските войски превземат градове и села в Източен Донбас, той отговори просто: „Това е голямо решение“.

Още: WSJ: Украйна е принудена от западните партньори да търси "план Б" за войната

Украински служители по-рано бяха изразили разочарование, че новото лейбъристко правителство в Обединеното кралство не е било по-твърдо по въпроса и е изчакало Белият дом да промени своите червени линии. Съобщава се, че Държавният департамент на САЩ е бил отворен към искането на Киев, като Пентагонът и някои в американската разузнавателна общност са скептични.

През май САЩ позволиха за първи път да се използват оръжия като HIMARS в граничните райони на Русия. Последва офанзива на Кремъл в района на Харков и украинския град Вовчанск. Тази седмица високопоставени демократи и републиканци във Вашингтон призоваха Белия дом да отиде по-далеч. В писмо сенатори призоваха Байдън „незабавно да прекрати“ „ограниченията“ на неговата администрация за използването на ракети с голям обсег, предоставени от САЩ и техните съюзници в НАТО.

Още: Украйна печели психологическата война срещу Русия

Без такова разрешение Киев ще претърпи „смърт, загуби и трудности“, тъй като Русия ще се възползва от политиката и ще продължи да удря Украйна, се казва в него. „Трябва да премахнем белезниците и да дадем на Украйна всички предимства“, каза сенаторът републиканец Роджър Уикър.

Сенаторите твърдяха, че „усъвършенстваните“ западни оръжия ще имат значение и ще принудят Русия да защити своя „тил“. Те казаха, че закъсненията от Белия дом в предоставянето на танкове Ейбрамс, F-16 и други американски оръжия са „жалки“.

Говорейки в Германия миналата седмица, министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин каза, че ударите на далечни разстояния няма да обърнат хода на войната в полза на Украйна. Той каза, че Русия вече е преместила своите бомбардировачи извън обсега на американските системи за голям обсег Atacms.

Украйна вече удря Русия на нейна територия

Остин каза, че Киев е развил способности за поразяване на цели извън обсега на англо-френските ракети Storm Shadow. Украйна е използвала местни дронове с голям обсег, за да нанесе удари по Москва и извън нея. Операциите на Киев стават все по-успешни. В понеделник атака с дрон затвори три от летищата в Москва. При друг удар по-рано този месец беше повредена петролна рафинерия в покрайнините на столицата. В сряда имаше съобщения, че дронове са атакували въздушна база в Мурманск, в руския арктически кръг, на 1800 км от украинските линии.

Още: Атака с дронове затвори руско летище до Финландия и Норвегия (ВИДЕО)

Матю Савил, директор на военните науки в отбранителния мозъчен тръст Rusi в Лондон, каза, че Украйна не е информирала съюзниците предварително за изненадващото си нахлуване през август в руския регион Курск. „Това промени дебата за ескалацията и използването в Русия на оръжия с голям обсег“, каза той и предупреди, че ще бъде „много, много трудно да се нокаутират“ руски въздушни бази, които са „предимно много бетон“ и „на стотици километри“ отвъд фронтовата линия. Ракетите Atacms с касетъчни бомби биха били по-ефективни от Storm Shadows, смята той.

Още: Руските ученици започват да се обучават да правят дронове

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес