Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Защо Русия не е поканена?": Унгария може да се откаже от форума за мир в Украйна

03 юни 2024, 15:52 часа • 3230 прочитания
Реклама

Унгария не е решила дали да участва в световната среща на върха за мир в Украйна, която ще се проведе в Швейцария на 15-16 юни. Причината - „не всички страни във войната“ ще присъстват на събитието, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто на 2 юни в интервю за беларуския държавен телевизионен канал ONT.

Още: Зеленски: Никой няма право да ни казва как трябва да приключи тази война (СНИМКИ и ВИДЕО)

Будапеща многократно се е противопоставяла на присъединяването на Украйна към НАТО и ЕС, на санкциите срещу Русия, подкопава усилията на Запада за оказване на помощ на Украйна и поддържа близки отношения с Москва по време на пълномащабната война, подпалена от диктатора Владимир Путин.

В средата на май Унгария наложи вето на резолюция в Съвета на Европа за официално признаване и подкрепа на мирната формула от 10 точки на украинския президент Володимир Зеленски.

Още: Зеленски: Мирно споразумение с Путин би било капан. Той не е луд, а опасен

"Няма смисъл, ако и двете страни във войната не са там"

По думите на Сиярто - Будапеща уважава усилията на Швейцария за постигане на мир, но се съмнява дали срещата на върха има смисъл, ако „не присъстват и двете страни във войната“.

Снимка: Володимир Зеленски, president.gov.ua

„Ние вярваме, че срещата на върха за мир има реален смисъл и дава най-голяма надежда за мир, ако и двете страни са на масата“, посочи Сиярто, и добави, че Унгария „няма нищо общо с войната“. „Те (другите европейски държави - бел. ред.) са склонни да смятат, че също са във война с Русия. Ние не се чувстваме по този начин. Искам да кажа, че Русия не ни е нападала. Ние не сме във война. Украйна не воюва за нас", заяви министърът, цитиран от Kyiv Independent.

Още: ЕС измисли как да заобиколи Орбан, за да отреже парите на Путин

Швейцария е направила всички стъпки за покана към Русия, но отговор от Путин няма

Срещата на върха за мир ще се проведе на 15-16 юни в курорта Бургенсток в Швейцария. Ще участват 107 държави и международни организации.

Русия не е поканена на разговорите, но швейцарските домакини заявиха, че представителите на Москва ще трябва да вземат участие в процеса „рано или късно“. През април външният министър Игнацио Касис заяви, че страната му е положила всички усилия да получи отговор от Москва дали може да вземе участие на форума. „Първата страна, с която разговаряхме след Украйна, разбира се, беше Русия, защото мирният процес не може да се осъществи без Русия, дори ако тя няма да присъства на първата среща“, каза той.

Още преди това Руската федерация обяви, че няма да е част от събитието.

Китай също няма да участва на конференцията. Пекин иска "равнопоставеност" между Москва и Киев, а китайските власти влязоха в задочен спор със Зеленски: Китай: Не сме оказвали натиск на други страни за участие на срещата в Швейцария.

Още: Китай с ясен сигнал: Не го интересува бързо постигане на мир в Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес