Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо британските депутати ще преминат обучение за борба с "несъзнателния расизъм"?

01 септември 2020, 10:12 часа • 1341 прочитания

Камарата на общините в Лондон стартира пилотна програма за обучение на депутатите за борба с „несъзнателните пристрастия“ и създаде работна група за борба с расизма в парламента. Това става след като редица народни представители са се оплакали от дискриминация, пише британският национален ежедневник The Times, цитиран от агенция "Фокус".

Според изданието висши членове на изпълнителния съвет на Камарата на общините са изразили солидарност към депутати от етническите малцинства и са обещали да подобрят ситуацията им. Междупарламентарна група, създадена в отговор на движението „Животът на черните струва“, е създадена с цел да помогне за борбата с дискриминацията и намаляване на неравенството в Камарата на общините. 

Вестникът припомня, че по-рано членове на парламента са представили доказателства за две разследвания на тормоз, но са били разочаровани от липсата на напредък по случаите. Доклад от 2018 г. установява, че няколко представители на малцинствата „съобщават за расистки злоупотреби или често отказван достъп до определени части на сградата“, а други - за сексуален или расов „тормоз“. 

Освен това според The Times миналата година трима висши служители са напуснали постовете си заради „опасения относно расизма“.

Както се отбелязва в статията, за служителите на парламента обучението за определяне на „несъзнателно пристрастие“ се провежда от 2016 г., но за депутатите програмата се провежда за първи път в тестов режим.

Проучване на парламентарна работна група по въпросите на малцинствата, публикувано през февруари тази година, установи, че депутати на етническите малцинства по-често са били обект на случайни проверки на служебните им карти.

В изявление Камарата на общините отбелязва, че „расизмът няма място в парламента“. „Признаваме, че имаме още много работа и слушаме, учим се и предприемаме действия за премахване на бариерите и намаляване на неравенството в бъдеще“, се казва още в разпространения текст.

 

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес