Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Зашеметяващото нахлуване в Русия е най-рискованото решение на Зеленски: The Times

11 август 2024, 09:17 часа • 10450 прочитания

Нахлуването на украинските сили на руска територия в района на Курск миналата седмица изненада Москва и порази света.  

Когато на 6 август започнаха атаките, те изглеждаха като шумна акция на руските доброволци от формированията, несъгласни с путинската политика. Два дни по-късно обаче вече стана ясно, че атаките не са свързани с доброволците, а Киев сам се опитва да нанасе стратегически контраудар срещу Русия, пише The Times, добавяйки, че изненадани са останали и западните лидери.

Още: Беларус струпва войски на границата с Украйна

Почеркът на Зеленски

В тайно планираното в продължение на месеци настъпление на украинските сили на руска територия навсякъде личи почеркът на самия Зеленски, смята британското издание. Президентът е оказвал натиск върху военното командване да започне лятна офанзива в отчаян опит да промени наратива, че Украйна губи войната след като през последната година и половина Киев предимно се отбраняваше. 

Първото нападение срещу Русия от Втората световна война насам

Украинската атака срещу европейската територия на Русия е първата такава на чужда нация след края на Втората световна война и накара руските власти да обявят извънредно положение в Курска област, граничеща със североизточната Сумска област на Украйна.

Макар самата Украйна да изпитва затруднения с попълването на личния си състав, украинското ръководство е рискувало да ангажира ценен човешки ресурс в настъплението на руска територия. В контраудара предполагаемо са ангажирани между 6000 и 10 000 украински военнослужещи.

Още: Очите на страха: След "специална военна операция" наред е "контратерористична" не само в Курск (ОБЗОР - ВИДЕО)

Така украинските войски и бронирани превозни средства напреднаха поне на 30 км навътре на руска земя и на шестия ден от битката продължават да навлизат все по-дълбоко в Курска област, пленявайки десетки руски граничари, нанасяйки сериозни загуби на руските сили, превземайки няколко града и обкръжавайки град Суджа, където битката не спира.

Какво ще прави сега Украйна със завладяната руска територия?

Същевременно и американското издание The Hill отбелязва, че сега Украйна ще трябва да решава какво да прави с територията, която завладя в Русия, и дали това няма да отклони вниманието ѝ от отбраната на фронтовата линия.

Томаш Блусевич, сътрудник в института Хувър към Станфордския университет, смята, че Украйна вероятно ще се оттегли от Курск, но чак след като принуди Русия да прехвърли известно количество сили, които иначе би използвала на фронтовата линия. А това със сигурност ще затрудни Русия, която зле се справя с логистиката, смята експертът.

Още: Украински бойци от Суджа: Разпределителят на "Газпром" е под наш контрол (ВИДЕО)

"Това беше брилянтна стъпка на Украйна. ... Те вече постигнаха огромен успех, принуждавайки Русия да премести свои войски, и демонстрирайки, че Русия е беззащитна в други области. Това е огромен удар върху престижа на Путин", казва Блусевич.

Елена Кудзко, вицепрезидент по политиката и програмите в мозъчния тръст GLOBSEC, на свой ред коментира, че макар да не е ясно как ще се развие контраофанзивата, Украйна успешно промени наратива на войната, като нахлу в Русия.

"Украинците полагат всички усилия да променят наратива за войната. Преди [Курск] се бе наложило усещането, че войната е станала доста предсказуема и от много страни бе започнала да се възприема като замразена. Извършвайки тази атака, Украйна всъщност успя да покаже, че все още тази война може да бъде непредсказуема и че Русия може да бъде изненадана", казва тя.

Подоляк: Операции като тези в Курск ще имат положителен ефект за мирни преговори (ВИДЕО)

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес