Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради риск от рецидив: Съдът в Хага удължи задържането на Хашим Тачи и Кадри Весели

20 юни 2024, 21:20 часа
Реклама

Специализираният съд в Хага удължиха с още два месеца задържането на бившите лидери на Армията за освобождение на Косово (АОК) Хашим Тачи и Кадри Весели. И двамата са обвинени във военни престъпления в Косово и Албания, съобщи „Сараево таймс“, цитиран от БГНЕС.

Съдебният състав за пореден път е установил, че съществува обосновано подозрение, че Тачи и Весели са извършили престъпните деяния, посочени в обвинителния акт, и че съществува риск те да нарушат работата на съда, да повлияят на свидетелите или да повторят престъплението, ако бъдат освободени от ареста.

Още: Прокурорите в Хага: Тачи стои зад кървава кампания с над 100 убийства във войната срещу Сърбия

Както и в предишните 14 решения за удължаване на задържането под стража, съдиите установиха, че Тачи още преди ареста си, през есента на 2020 г., се е опитал да подкопае съда и че е предлагал привилегии на лица, поканени от прокуратурата.

В решението Съветът подчертава, наред с другото, че е установено, че Тачи неотдавна е предал на посетители информация, получена по време на показанията на защитени свидетели, докато е бил в съдебния арест.

Още: Тачи: Очаквам от мен да бъдат свалени всички обвинения

Що се отнася до Весели, съдиите посочват, че той, както и Тачи, продължава да играе важна роля в Косово въз основа на предишните си длъжности. Съдиите твърдят, че докато Весели е бил ръководител на разузнавателната служба на Косово, агентите са участвали в сплашване на свидетели.

Съветът прецени, че Весели може да разкрие поверителна информация от ареста.

Тачи и Весели са в съдебен арест в Схевенинген от арестуването им през ноември 2020 г. Те са подсъдими заедно с Реджеп Селими и Якуп Красничи. В обвинителния акт Тачи, Весели, Селими и Красничи са обвинени в престъпления, извършени в 42 незаконни центъра за задържане на АОК в Косово и Албания срещу най-малко 407 задържани, от които най-малко 98 са убити, от март 1998 г. до септември 1999 г. 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес