Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради първата жертва F-16 в Украйна: Командващият украинските ВВС "насмете" украински депутат

30 август 2024, 14:45 часа • 16094 прочитания

Ще дойде време да се извиниш на цялата армия за стореното, надявам се в съда. Това директно заяви командващият украинските ВВС генерал Микола Олещук, визирайки украинския депутат Марияна Безуглая и първия загубен от Украйна изтребител F-16.

Още: Украински изтребител F-16 се разбил преди дни?

Безуглая беше човекът, предположил, че разбилият се първи изтребител F-16 в Украйна е свален от приятелски огън. Безуглая влезе в украинския парламент като член на партията на Володимир Зеленски "Слуга на народа", но я напусна преди година и един месец. Тя ръководеше парламентарна комисия, разследваща злоупотреби в президентската администрация. А сега главнокомандващият украинските ВВС я определи като "инструмент за дискредитация" и като "отдавна продала се" с цел да уязвява специално хора на висши постове в Украйна.

Катастрофата на F-16

Олещук е категоричен, че нищо за случилото се няма да бъде скрито и покрито, но и напомни, че Украйна е държава във война и не може всеки детайл от такова събитие да се развява по медиите, защото това означава по-слаба позиция в самата война.

"На 26 август, по време на най-големия обстрел, загубихме обучен пилот, загубихме F-16, но не загубихме човечност и вяра в победата. Никой нищо не е скрил и не го крие! Всички висши ръководства веднага получиха доклад за бедствие. Получиха предварителен доклад и партньорите от САЩ, които вече се включиха в разследването на причините. Уверявам ви, че вече е в ход подробен анализ, тече разследване. Трябва подробно да разберем какво се е случило, какви обстоятелства, чия отговорност. И това ще бъде сторено", обещава Олещук.

По-малко от денонощие по-рано, зам.-главният прессекретар на Пентагона Сабрина Сингх отговори на въпроси за разбилия се в Украйна F-16 така: "Гледах докладите, не ми е известно да има помощ или молби за съдействие от украинска страна към нас за този конкретен инцидент. Бих ви насочила повече към украинците за да някакви конкретни подробности".

Още: Най-голямата руска атака с ракети и дронове срещу Украйна: Числата (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес