Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заради кризата в Близкия изток: Италия свиква лидерите на Г-7

02 октомври 2024, 15:52 часа • 470 прочитания

Италианският премиер Джорджа Мелони ще организира среща на страните от Г-7, която ще се състои по-късно днес и на която ще се обсъжда кризата в Близкия изток, предаде „Ройтерс”, цитирана от Нова телевизия. Съобщението е на пресслужбата на Мелони.

„Италия ще продължи да работи за постигането на дипломатическо решение, включително и в качеството си на председател на Г-7. Свиках срещата на високо равнище за този следобед”, се казва в прессъобщението.

Италия в момента е начело на ротационното председателство на Г-7, където участват големите западни демокрации САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония.

Още: Аятолах Хаменей с първи коментар след ракетната атака на Иран по Израел

Безпокойство заради изстреляните от Иран ракети

Мелони каза на министрите си, че изпитва „силно безпокойство” по отношение на последните събития, включително и ракетното нападение на Иран срещу Израел и нестабилността в Ливан, заяви пресслужбата ѝ.

„Целта е стабилизирането на израелско-ливанската граница чрез пълното прилагане на Резолюция 1701”, се казва в текста. Резолюция 1701 на ООН е документът, с който през 2006 г. е прекратена войната между Израел и „Хизбула” в Южен Ливан.

„В тази връзка Италия призова Съвета за сигурност на ООН да обмисли затягането на мандата на мироопазващите сили на ООН в Ливан, за да се гарантира сигурността по израелско-ливанската граница”, каза тя. Италия има голям принос към мироопазващите сили на ООН в Ливан.

Още: Иран за малко да свали пътнически самолет: Пасажер засне иранските ракети за Израел, те убиха само 1 човек - палестинец (ВИДЕО)

Италиански медии съобщиха днес, че правителството обмисля изтегляне на силите си от района предвид насилието по границата.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес