Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Заплахите за отцепване, идващи от Република Сръбска, трябва да се възприемат сериозно

10 юли 2024, 09:29 часа • 1895 прочитания

Заплахите за отцепване, идващи от босненско-сръбската съставна част Република Сръбска (РС), не трябва да се разглеждат като проста реторика, а като реална опасност за мира и стабилността в Босна и Херцеговина. Това каза върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит, цитиран от ХИНА. 

Шмит проведе извънредно заседание с посланиците на Управителния съвет на Съвета за прилагане на мира - органът, който наблюдава изпълнението на Дейтънското мирно споразумение. 

Шмит и командващият силите ЮФОР генерал-майор Ласло Стиц дадоха своите оценки за ситуацията със сигурността в страната.

Още: Сърбия отрича геноцида в Сребреница с билбордове на всеки километър (СНИМКА)

"Върховният представител обърна особено внимание на многократните изявления за отделяне, направени от ръководството на Република Сръбска“, заяви кабинетът му. "Тези изявления понякога се отхвърлят като политическа реторика. Това не е така. Свидетели сме на политически дневен ред в действие, който подкопава териториалната цялост на Босна и Херцеговина“, каза Шмит, цитиран от БТА. Той добави, че представители на РС ще трябва да обяснят своите критики, че прилагането на Дейтън е в ущърб на Република Сръбска..

Още: След Украйна идва война на Балканите: Емисар на Путин говори от Република Сръбска

"Това са фактите - няма законно право на отделяне и ентитетите (съставните части на Босна и Херцеговина - бел. ред.) не са държави. Субектите съществуват, само защото съществува Босна и Херцеговина. Всеки, който поставя това под съмнение, приема конфликт и международната общност няма да позволи това да се случи", каза Шмит.

Международната общност, добави той, "следи много внимателно дали и какви дейности се предприемат в Република Сръбска, които е вероятно да нарушат реда в страната. Международната общност гарантира съществуването на държавата Босна и Херцеговина, както и мира и сигурността на всички хора в тази страна", заяви Шмит. "Никой няма право да застрашава това. Приемам всеки опит за дестабилизация като сериозно предизвикателство към Дейтънското мирно споразумение", заяви Шмит.

Още: Путин сее хаос на Балканите: Все повече показва, че иска отцепване на Република Сръбска

Още: Война на Балканите? Сърбия заплаши суверенитета на 4 държави

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес