Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Запада и Украйна обсъждат схемата "територии срещу членство в НАТО". Позицията на Зеленски

06 октомври 2024, 13:00 часа • 5616 прочитания

Западните дипломати и все повече чиновници в Украйна стигат до идеята, че компромисът за края на руско-украинската война може да бъде схемата "територия в замяна на членство в НАТО", пише Financial Times.

Гаранцията за сигурност

При такъв подход дефакто, но не и деюре Москва ще запази контрола си над териториите, които тя сега окупира, а Киев ще получи членство в НАТО и гаранции за сигурност от Алианса.

Още: Завръщане: Приключи мандатът на руския посланик в САЩ

Не ги признава

Изданието подчертава, че това не означава, че властите на Украйна и техните западни съюзници признават суверенитета на Русия над териториите, които тя окупира от 2014 г. 

Мълчаливо съгласие 

"Предполага се мълчаливо съгласие с това, че тези земи трябва да бъдат върнати по дипломатичен път в бъдеще. Но дори това остава чувствителен въпрос за украинците, особено, когато се поднася като основа за компромис с Москва", пише още Financial Times.

Още: Атака с дронове и пожар в района на Висшето военно училище в Московска област (ВИДЕО)

Членството в НАТО

Що се отнася до членството на Украйна в НАТО, то може да бъде осъществено по т. нар. "западногермански" модел - т.е. гаранциите за сигурност ще се прилагат само на териториите, които Киев контролира. Същият беше и моделът в годините на Студената война - член на НАТО беше ФРГ, но не и ГДР.

План за победа

В края на септември Володимир Зеленски представи във Вашингтон "план на победа" над Украйна във войната, който "не е впечатлил" Белия дом. По информация на Financial Times една от точките на "плана за победа" е включвала членството на Украйна в НАТО. Тази идея може да прокара Джо Байдън до края на президентските си пълномощия през януари 2025 г., смята изданието. Висопоставен украински чиновник е заявил пред Financial Times, че планът на Зеленски измества целите на Украйна във войната от пълното освобождаване на територията към пробив на бойните действия в полза на украинската армия, за да привлече Русия на масата на преговорите.

Още: Мизерните резултати на Путин: С това темпо ще му трябват още 800 години да превземе Украйна (ОБЗОР - ВИДЕО)

Аналогичен призив

По-рано сп. The Economist също излезе с аналогичен призив да се поставят реални цели във войната и да се "промени курсът" - Украйна да се приеме по ускорена процедура в НАТО, а Киев, от своя страна, в настоящия етап да се откаже от плановете да отвоюва всички, окупирани от Русия територии.

Отговорът на Зеленски

Източник от офиса на Зеленски отрича Украйна да обсъжда формулата "НАТО в замяна на територии", твърдят "Страна" и "РБК-Украйна". 

Още: Генералният секретар на НАТО до вчера не крие: Поддържах връзки с КГБ

"Това са бълнувания. Изобщо няма такъв разговор. Никой на Запад официално и явно не е предлагал на Украйна такива гаранции за сигурност, които да не допуснат разширяването или повторението на войната. Освен това ние не търгуваме със суверенитета и териториите", коментира неназован източник събеседник на журналистите, предаде Медуза.ио.

Надежден мир

Във вечерното си изявление Володимир Зеленски заяви, че властите работят над гаранциите за надежден мир и продължителна сигурност за Украйна, както е предвидено във "формулата за мира". "Това е възможно единствено въз основа на международното право и без каквато и да било търговия със суверенитета или търговия с територии", категоричен е Зеленски.

Лавров: Русия може да се споразумее с Грузия за окупираните региони

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес