Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаха известни френски режисьори заради сексуално насилие

01 юли 2024, 14:24 часа

Френските власти задържаха водещите филмови режисьори Беноа Жако и Жак Доайон за разпит във връзка с обвинения в сексуално насилие, съобщиха източници, близки до случая.

Реклама

Жудит Годреш, 52-годишна актриса и режисьор, официално обвини Жако в изнасилване, а Дойон - в сексуално посегателство, когато е била непълнолетна. И двамата мъже отричат тези обвинения, предаде АФП. Тя описа, че Жако е имал нездравословна "власт" над нея по време на връзката си с него, започнала, когато е била на 14 години, от 1986 до 1992 г. Дойон е обвинен в злоупотреба на снимачната площадка, когато тя е участвала в един от филмите му.

41-годишната колежка на актрисата - Изилд Льо Беско, също официално обвини Жако, че я е изнасилвал между 1998 и 2007 г. по време на токсична връзка, започнала, когато тя е била на 16 години, а той - на 52. Актрисата Джулия Рой (на 34 г.), също подаде жалба срещу него за сексуално посегателство по време на "насилие и морални ограничения, продължили няколко години".

Още: Заподозряха финландец в сексуално насилие онлайн срещу над 200 деца

Беноа Жако и Жак Доайон, снимки: Getty Images; колаж: Actualno

Какво казват адвокатите

Адвокатите на режисьорите заявиха, че не е имало нужда да ги задържат, за да ги разпитват, и подчертаха, че те трябва да се считат за невинни до доказване на противното. Адвокатът на Жако, Юлия Минковски, каза, че клиентът ѝ "най-накрая ще може да се изкаже пред закона". "Никакви правни критерии не могат да оправдаят задържането му за разпит 36 години след инцидента, за който твърди Годреш", посочи адвокатката на Доайон - Мари Досе.

Още: Нови обвинения за сексуални престъпления надвисват над Харви Уайнстийн

Разпитът им може да включва конфронтация с лицето или лицата, които ги обвиняват. В Instagram Годреш написа, че е дълбоко развълнувана, че полицията най-накрая е призовала двамата кинаджии. "Плача... Очите ми вече не са очи. Заради всичко това. От всичко това... Не знам дали имам сили, но ще ги имам. Ще ги имам за нея", написа тя, публикувайки своя снимка от тийнейджърскат възраст, в която е до 25 години по-възрастния от нея Жако.

Снимка: Judith Godreche/Instagram

Френската киноиндустрия се сблъска с обвиненията, че твърде дълго е прикривала злоупотреби, включително след поредица от обвинения срещу 75-годишната легенда на екрана Жерар Депардийо, които той отрича, припомня БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес